Tave-Italia: paamus tulve Emilia-Romagna-kuávlu historjást

Cuáŋuimáánust mun čaallim aavisân tast, et Tave-Italiast lâi čääci nuhâmin já et äššitobdei mielâst tarbâšuuččii 50 arvepeivid, vâi pesâččij maasâd normaaltilán. Na, 50 arvepeivid iä lah puáttám, mut taan ohhoost lii kal arvam čuuvtij eenâb ko táválávt arva 50 peeivist. Motomij soojij lii arvam joba 500 mm, mii lii eenâb ko Anarist arva já muáttá koskâmiärálávt oovtâ ivveest. Puáđusin lii paamus tulve Emilia-Romagna-kuávlu historjást.

Enâmustáá oorvij kuávlu maadânuorttâoosijn ađai Bologna, Forlì-Cesena, Rimini já Ravenna eennâmkuudijn, kost jyehi áinoo juuhâ já aajâ lii tulvâm. Maaŋgah kaavpugeh já siijdah láá čääsi vyelni. Loveh tuhátteh ulmuuh láá karttâm vyelgiđ jieijâs paaihijn, tastko tobbeen ij lah innig torvolâš orroođ.

Junájotolâh lii orostâm. Tuorâstuv ij lamaš máhđulâš moonnâđ Milanost Adriameerâ riidon Bologna já Rimini peht. Áinoo máhđulâšvuotâ lâi mađhâšiđ vistig Firenzen tâi Rooman já tobbeen Apenniinij paijeel Italia nuorttâriidon.

Tulve tovâttij vädisvuođâid meiddei autojotolâhân. Páihálij luodâi lasseen meiddei A14-moottormaađij lâi uásild čääsi vyelni, já várádâhkuávluin maaŋgah luodah lijjii kiddâ eennâmvierâmij keežild.

Tulveest láá taan räi jáámmám 13 olmožid. Ohtâ ruumâš kavnui merâriddoost Cesenaticost, suulân 20 kilomeetter keččin ton saajeest, kogo sun lâi lappum. Tulve lii meiddei tovâttâm ucemustáá muádi miljard euro vahâgijd.

Äššitobdeeh láá ton uáivilist, et suijân taan katastrofân lii šoŋŋâdâhnubástus. Ij lah kuássin ovdil keevvâm nuuvt, ete ličij lamaš tuššâdeijee tulve kuhes koškepaje maŋa.

Käldeeh:

– Dopo l’alluvione si lotta contro il fango: in alcune zone della Romagna mancano cibo e acqua (www.dire.it)

– Alluvione Emilia-Romagna: 14 morti (www.repubblica.it)

Kove: Hans (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...