Wikimedia-konferens páihálij aalmugkielâi aktivistáid uárnejui Ghanast

Vuossâmuš Wikimedia-konferens Ghanast sarnum aalmugkielâi aktivistáid uárnejui Tamalest, Ghanast vyesimáánu 12.–14. peeivij 2023. Konferens ulmen lâi faallâđ aktivistáid máhđulâšvuođâ jyehiđ jieijâs feeriimijd tast, maht Wikipedia puáhtá išediđ aalmugkielâi iälááskitmist.

Konferens ääigi kieđâvuššojii el. Wikipedia haaldâšmân kyeskee ääših sehe teknisiih ääših tegu infrastruktuur huksim. Uásálisteeh savâstâllii meiddei tast, maggaar torjuu čälleeh tarbâšeh já maht puáhtá hokâttâllâđ lase čälleid já aktivistijd fáárun.

Fáárust lijjii suulân 60 aktivistid já oovce aalmugkiellâd: kusaalkielâ, ewekielâ, dagarekielâ, twikielâ, dagbanikielâ, ghanalâš pidginkielâ, gurunekielâ, fantekielâ já moorekielâ. Puoh taid kieláid lii huksejuumin Wikipedia. Dagbanikielâst lii jo olmâ Wikipedia, mii tääl siskeeld 6 755 artikkâlid. Stuárráámus uási tain láá kuittâg uáli jo uánihááh já siskeldeh tuše oovtâ celkkuu.

Ghana virgálâš kielâ lii eŋgâlâskielâ, mii tobbeen kiävttoo haldâttâs-, máttááttâs- já kavpâšemkiellân. Veikkâ stuárráámus uási ghanalijn sárnuh-uv eŋgâlâškielâ njyebžilávt, tot ij kuittâggin lah sii eenikielâ. Eenikiellân ghanaliih sárnuh táválávt mottoom aalmugkielâ. Ghanast aalmugkielah láá suulân 70. Wikipedia lii eromâš tehálâš Ghana já meid ubâ Afrik aalmugkieláid, tastko tot pyereed kielâ sajattuv siärváduvâst já nanosmit kielâ luuhâm- já čäällimkulttuur.

Taat lâi vuossâmuš tohe, ko konferens uárnejui. Ulmen lii kuittâg orniđ teivâdmijd meiddei puátteevuođâst nuuvt ete Wikipedia-aktivismist šodâččij juátkojeijee toimâ ubâ Ghanast.

Käldee:

Ghanaian Wikimedia languages meet ups begin in Tamale (www.myjoyonline.com)

Kove: Welcome to All ! ツ (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...