Laapist savâstâlloo Pride-liiputmist

Majemui iivij maaŋgâin Laapi kieldâin lii savâstâllum Pride-liiputmist.

Kesimáánu 3. peeivi 2024 Aanaar kieldâhaldâttâs meridij, ete kieldâ ij ááigu liputtiđ Pride-liipu taan váldustivrâpaje. Aanaar nuorâistivrâ lâi ideistám alguu, mast iävtuttui, ete Aanaar kieldâ liputtičij Pride-liipu aalmugijkoskâsii Pride-peeivi 28.6. já Pride Inari -peeivi.

Aanaar kieldâ váldustiivrâ jesâneh Heli Palolahti, Jaana Seipiharju já Maire Puikko torjuu nuorâistiivrâ alguu. Seipiharju muštâl, ete sun já iärráseh, kiäh torjuu Pride-liipu liputtem, aneh nuorâistiivrâ alguu tergâdin, já sij tuáivuh, ete fáddá ličij kieđâvuššâmnáál meid čuávuváá váldustivrâpaje. Palolahti, Seipiharju já Puikko pivdii, ete pevdikiirján merkkejuuččij sii uáivil, ete Pride-liputtem lii tergâd oovtâviärdásâšvuođâ tááhust.

Aanaar kieldâhovdâ Tommi Kasurisii mield suijân lii ive 2022 kieldâhaldâttâs miärádâs, mii lii vala vyeimist. ”Vuoiŋâ lii tággáár, ete kieldâ puáhtá kale mudoi leđe fáárust Pride-tábáhtuumijn, nuuvtko mij lep-uv lamaš nuorâistiivrâ peht, mutâ liputtem lii vaigâdis fáddá”, Kasurinen iätá. Vädisvuottân lii tot, et kost rääji lii talle ko saahâ lii uđđâ liputtempeeivij tuhhitmist. ”Jis mottoom eres juávkku iävtuttičij liputtem, te tom-uv kolgâččij tuhhiittiđ.”

Ive 2023 meiddei Ucjuuvâ kieldâhaldâttâs meridij, ete kieldâ ij liiput Pride-liipu. Kesimáánu 10. peeivi 2024 kiinii kuittâg keesij Pride-liipu kieldâtoimâttuv lippustáágun. Ucjuuvâ kieldâ vaaldij liipu meddâl jo siämmáá peeivi. ”Tastko Pride-liputtem ij lah vala virgálávt tuhhiittum mii kieldâst, te lâi vijsásub väldiđ liipu meddâl kieldâtoimâttuv lippustáágust”, Ucjuuvâ kieldâhovdâ Päivi Kontio iätá.

Motomeh Laapi kieldah liputteh Pride-liipu. Ruávinjaargâst liputtem tábáhtuvá Pride- já Arctic Pride -peeivij. Ruávinjaargâ kaavpughaldâttâs meridij ääšist ive 2022. Siämmáá ive meiddei Kittâl kielâhaldâttâs tuhhiittij Pride-liputtem. Muoniost Pride-liputtem aalgij ive 2023, já Pello váldustivrâ tuhhiittij tom njuhčâmáánust 2024. Iänáduvvâst lâi Pride-liputtem Säämi Pride ääigi, mutâ kieldâ ij lah vala toohâm virgálii miärádâs ääšist.

”Jyehi kieldâ meerrid jieš liiputmist, mutâ muu mielâst ličij pyeri, ete maaŋgah kieldah uásálistáččii Pride-liiputmân”, Muonio kieldâhovdâ Laura Enbuska-Mäki iätá.

Käldee:

– Pride-lippu hilattiin salkoon salaa Utsjoella, Inarissa liputus torpattiin – moni Lapin kunta antaa lipun liehua (yle.fi)

Kove: FinnishGovernment (Wikimedia Commons)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Etna lii oppeet rusomin – kirdemjotolâh Catania kirdemkiedist koskâlduttum

Nuorttâ-Sisilia tevdui koovjâin majebaargâ, tastko Euroop stuárráámus aktiivlâš tullâvääri Etna rusoi suullân käävci kilomeetterid ollâ kovjâpoolvâ Sisilia oolâ. Kovjâ laavdâi pirrâ Etna kuávlu, meiddei...

NASA vuolgâttij ráp-muusik Venusân, mätki piištij suullân 14 minuttid

Ovtâstum staatâi komovuotâhaldâttâh NASA vuolgâttij ovtâstumstaatâlii ráp-artist Missy Elliott pitá komovuotân. NASA tiäđáttâs mield radioanteneh Kaliforniast vuolgâttii Elliott pitá "The Rain (Supa Dupa Fly)"...

Ovtâstum staatâi tááláš president Joe Biden kiäsádât presidentkištoost

Ovtâstum staatâi 46. president Biden almottij miärádâsâstis aalmugân syeinimáánu 21. peeivi viestâpalvâlus X:st: "Tii presidentin toimâm lii lamaš muu eellim stuárráámus kunnee." Biden čaalij...

Piäluštâsvuoimij hárjuttâs tiävdá Aanaar meecijd suáldáttijguin syeinimáánu 22.–26. peeivi

Suomâ piäluštâsvyeimih uárnejeh jáágárpriikaat kiärgusvuotâohtâduv RYSKE-hárjuttâs Kaamâs já Njiävđám meecijn. Hárjuttâs álgá vuossaargâ, syeinimáánu 22. peeivi, já tot nohá vástuppeeivi, syeinimáánu 26. peeivi. Hárjuttâsân uásálisteh...

Eellim jorgálduvah Ukraina suáđi ovdâlinjáást – suomâruátálâš Ralf Sirén muštâl jieijâs fiäránijn rijjâtátulâš taištâleijen

Ralf Sirén lii pajeláhháá 30-ihásâš ovdedemhovdâ, kote parga uđâsmuvvee energia stuorrâirâttâsâst. Suu eellim lii lamaš eromâš, tastko sun lii soottâm rijjâtátulâžžân Ukraina suáđi ovdâlinjáást...