Jonsahpeeivi manojotolâh tiävdá maađij Laapi kuávlust tuorâstuv

Poolis tieđeet, et tot áigu kocceeđ jonsahpeeivi jotoluv sehe maađij et čääsi alne. Poolis vuárdá, et Maadâ-Suomâst Laapin puáttee jonsahpeivijotolâh lii rávhálub ko eres luámuaigij jotolâh. Ton saajeest jotolâh Laapi eennâmkode siste lassaan maaŋgâkiärdásâžžân. Maccâmjotolâh tábáhtuvá pasepeeivi toi jonsahpeiviviettei uásild, kiäh iä juáđhi luámui viettim.

Laapi poolislágádâs jotolâhohtâduv komisario Mika Grönroos tieđeet poolis nettisiijđoin, et poolis kocá eromâšávt vyeijei vyeijimsävrivuođâ, vyeijimvyevi já liävtu. Poolis kocá meid kesitupeluodâin, čääsi alne já astoäigisojij aldasijn.

Jotolâhân virkkun já huáputtáá

Poolis rävvee jotoluvvâst jotteid nettisijđoinis já tuáivu, et jotolâhân vyelgidijn vyeijee ličij virkkuu ige sun anaččii huápu. Poolis muštoot, et maaŋgâs vyeijileh kesitupán pargopeeivi maŋa, kuás virkkuus vyeijee lasseen lii pyeri väldiđ huámášumán almolii máášu, väridiđ tuárvi ääigi vyejimân já toollâđ puudâid. Motomeh maađijkevtteeh liijká aneh huápu, já tot läävee oinuđ lijgeliähtun já varâlijn lappâdvyejimijn.

Poolis muštoot, et ellein várutteijee jotolâhkoolbâid kalga meid väldiđ tuođâst. Veikâ ijâttes iijâ ääigi piäiváš ij lyeštigin, te poccuuh já soorvah láá maŋgii huámmášmettumeh, ko toh čuážudeh oovtsaajeest. Torvokooskâ toollâm ovdebáá vyeijimniävun addel reagistemääigi meid talle, ko vyeijee kuáhtáá ellein, komisario Grönroos muštoot.

Suomâst jonsahpeeivi ääigi láá táválávt tábáhtum viärráás oohtânpeeškitmeh jotoluvvâst já meid luhottesvuođah čääsi alne. Jonsahpeeivi ääigi meid alkohol kevttim uáinoo jotoluvvâst.

”Jis vááldáh te jieh vyeje, jis vuájáh te jieh vääldi” – maaŋgâid luuvijd iivijd tassaaš jotolâhkampanjast šoddâm ettâmvyehi lii ain tuotâ. Taat siämmáš kuáská meid čäcijotolâhân, komisario Grönroos čielgee.

Poolis kocá čääsi alne jonsahpeeivi

Vuojâččem čääsi alne kulá syemmilii jonsahpiäiván. Čääsi oolâ vyelgein poolis tuáivu máášu já jiermi.

Jotolâhjuávhu njunoškonstaabel Jarkko Rytilahti tiädut kärbiskulttuurist kááijumliijvâi já eres vattum tarbâšij fáárust anneem. Kuávlu tubdâmuš já tiätu ton riiskâin lii tehelâš. Jis ij tuubdâ kuávlu, te lii pyeri kevttiđ navigistempiergâs.

Puhelin akku kolgâččij leđe tievâ já puhelin syeijejum njuoskâmist, nuuvt et táárbu mield puáhtá suáittiđ iše já muštâliđ, kost kuás-uv lii joođoost čääsi alne. Kárbáin teikâ čäcijettijn vyeijim ij uážu leđe varâlâš ige hettiđ eres čääsi alne jotteid teikâ kesituvij ässeid, njunoškonstaabel Rytilahti muštoot.

Uđđâsis loopâst Laapi poolis tuáivut puohháid torvolii määđhi jonsahpeivijotoluvâst já šiev jonsahpeeivi.

Käldee:

– Juhannuksen menoliikenne valtaa Lapin tiet torstaina (poliisi.fi)

Kove: Tapani Hellman (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...