Taan ive kuovâmáánu lâi pakkâsumos kuovâmáánu mittedemhistorjást

Kuovâmáánu 2024 lâi mittedemhistorjá puoh pakkâsumos kuovâmáánu maailmvijđosávt. Ulâttâspakkâ máánuh láá lamaš tääl oovce maŋaluvâi, tieđeet šoŋŋâdâhnubástus čuávvoo Copernicus-palvâlus.

Taan ive kuovâmáánu koskâmiärálâš liegâsvuotâ lâi maailmvijđosávt 13,54 °C. Máánu lâi 1,77 °C lieggâsub ko koskâmiärálávt iivij 1850−1900.

Kuovâmáánu algâpeeli lâi eromâš lieggâs maailmvijđosávt. Talle nelji peeivi maŋaluvâi (8.−11. peeivi) lijjii joba kyehti ceehi lieggâsuboh ko koskâmiärálávt iivij 1850−1900. Euroopist lâi uáli jo liegâs kuovâmáánust, eromâšávt Koskâ- já Nuorttâ-Euroopist. Ubâ Euroopist koskâmiärálâš liegâsvuotâ lâi 3,3 °C aaleeb ko koskâmiärálávt iivij 1991−2020.

Meid kyehtnubálov majemuu mánuppaje ääigi koskâmiärálâš liegâsvuotâ lâi maailmvijđosávt alemus mittedemhistorjást. Njuhčâmáánust 2023 kuovâmáánun 2024 tot lâi 0,68 °C aaleeb ko koskâmiärálávt iivij 1991−2020 já 1,56 °C aaleeb ko iivij 1850−1900.

Kuovâmáánust 2024 meid meerah lijjii lieggâsuboh ko kuássin ovdil. Uđđâ ulâttâs lii váhá paijeel 21 lieggâcekkid. Oovdeb maailmvijđosâš liegâsvuotâulâttâs lâi porgemáánust 2023. Meerâi liegâsvuođâi pajanem meerhâš eres lasseen tom, ete áimukerdi lii lahtâsub. Taat vuod toovât korrâsub arvešooŋâid já stuárráábijd arvemeerijd.

Aalmugijkoskâsâš šoŋŋâdâhnubástuspaaneel lii váruttâm, et eennâmpáálu lieggânem pajaniš pisovávt 1,5 ceehi rääji paajaabel jo čuávuváá love ive aalgâst.

Käldeeh:

– Copernicus: February 2024 was globally the warmest on record – Global Sea Surface Temperatures at record high (climate.copernicus.eu)

– Helmikuu oli kuumin mittaus­historiassa – ennätys­kuumia kuukausia nyt jo yhdeksän putkeen (www.hs.fi)

Kove: Gerd Altmann from Pixabay

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...