Suomâ nuorttârääji piso kiddâ 11.2.2024 räi

Staatârääđi lii meridâm, et Suomâ já Ruošâ eennâmrääji räjijotteemsajeh pisoh kiddâ 11.2.2024 räi. Almugijkoskâsii suojâlem ij pyevti uuccâđ Suomâ já Ruošâ koskâsii eennâmrääji rastaldittemsoojijn. Ääšist meridui staatârääji čokkáánmist 11.1.2024.

Staatârääđi meridij 14.12.2023 Suomâ nuorttârääji räjijotteemsojij koskâpuddâsii kiddiimist mánuppajan já aalmugijkoskâsii suojâlem uuccâm kuávdášmitmist. Tánávt viggui toos, et Suomâ nuorttârääji alne tábáhtuvvee patâreijeevirde orostičij.

– Virgeomâhái čokkim tiäđui vuáđuld uhke Ruošâ hybridvaiguttem jotkuumist já ton vijđánmist lii kuittâg tuođâlâš. Tondiet lii velttidmettum juátkiđ nuorttârääji kiddim, čielgee sisminister Mari Rantanen.

Uhke koskâuámittum enâmânpuáttim jotkuumist nuorttârääji alne toovât stuorrâ uhke aalmuglii torvolâšvuotân já meiddei almolii oornigân Suomâst. Virgeomâhái mield lii čielgâs, et enâmânpuáttim lii tábáhtum Ruošâ virgeomâhái teikâ eres tuáimei vaiguttâsâst. Almoonmân lohtâs meid aalmugijkoskâsâš rikolâšvuotâ.

Virgeomâhái čokkim tiäđui mield aldakuávlust láá ain enâmânpuátteeh vyerdimin nuorttârääji lekkâsem. Ulmuuh láá meid ain perustum vyelgimist vuolgâenâmijn.

Staatârääđi árvuštâl miärádâs siskáldâs já vijđoduv tiätu äigikooskâi já čuávu tile muttum já ovdánem. Miärádâs komettuvvoo teikâ tot muttoo, jis tot ij lah innig velttidmettum aalmuglii torvolâšvuotân teikâ almolii oornigân kyeskee viärráás uhke tuástumân. Sisministeriö seelvât meid muulsâiävtuid patâreijeevirde orostitmân.

Käldee:

– Suomen itäraja pysyy kiinni (valtioneuvosto.fi)

Kove: Marja-Liisa Olthuis

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...