Suomâ lâi Euroop čiččâdin tivrâsumos eennâm moonnâm ive

Aalmugijkoskâsii haddeviärdádâllâm mield Suomâ lâi moonnâm ive Euroop čiččâdin tivrâsumos eennâm. Viärdádâlmist lijjii fáárust 36 enâmid. Tain puoh tivrâsumos lâi Sveicci, já hälbimus lâi Turkki. Sveicci já Turkki lává kuohtuuh Euroop union ulguubeln. Nubben tivrâsumos eennâm lâi Island, mii ij meidgin kuulâ Euroop unionân. Kuálmádin poođij Irland, mii lii tivrâsumos eennâm Euroop unionist. Tivrâsuboh ko Suomâ lijjii meiddei Tanska, Taažâ já Luxemburg. Ruotâ vist poođij kávcádin, ađai tot lâi ucánjáhháá häälbib ko Suomâ.

Statistiikkuávdáá mield päikkimašinij já makkuuttâselektroniik hadeh lijjii moonnâm ive Suomâst alda eurooplii koskâtääsi. Suomâst eromâš tiivrâs lâi alkohol. Moonnâm ive Suomâst alkoholjuhâmušâi hadeh lijjii Euroop kuálmádin tivrâsumoseh Island já Taažâ maŋa.

– Alkohol já tubbáák stuorrâ haddeiäruh enâmij kooskâst láá iänááš kiddâ tast, magareh viäruh jieškote-uv enâmist láá, čielgee Statistiikkuávdáá pajeaktuaar Harri Kananoja.

Statistiikkuávdáá mield purrâmuš lâi Suomâst Euroop kávcádin tivrâsumos moonnâm ive.

– Ruošâ já Ukraina koskâsii suáđi keežild purrâmuš hadeh pajanii čuuvtij ubâ maailmist – meid Suomâst. Energia hadeh pajanii, já meid viehâkolvuuh šoddii tivrâsubbon, Kananoja muštâl.

Käldee:

– Suomi oli Euroopan seitsemänneksi kallein maa viime vuonna (yle.fi)

Kove: Tumisu (Pixabay)

Oovdeb artikkâl
Čuávuvâš artikkâl

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...