Kanada lii vuáittám ive 2023 jieŋâskiäru maailmmiäštárkištoid

Kanada jieŋâskiärrujuávkku lii vuáittám taan ive jieŋâskiäru maailmmiäštárvuođâ, ko pasepeeivi tot vuoitij finalist Saksa 5–2. Kanadan taat lii 28. miäštárvuotâ, mii lii meid kištoi ulâttâs. Kanada lii ain miänástum pyereest maailmmiäštárkištoin, ko moonnâm čiččâm ive ääigi tot lii peessâm finalân čiččii já lii vuáittám kollemiitaal neljii.

Tot, et Saksa peesâi finalân, lâi vuod stuorrâ olâttâs. Ovdil taan ive juávkku lâi juksâm tuše kyehti fiinaal jieŋâskiäru maailmkištoi historjást: ive 1930 Saksa táppái Kanadan já ive 1953 Viestâr-Saksa táppái Ruotân. Ađai Saksa ij lah vala luhostum vyeittiđ miäštárvuođâ.

Veik Kanada vuoitij fiinaal 5–2, spellâ lâi 1. já 2. uásist uáli čoovgâs. Puáđus lâi 1–1 vuossâmuu uási loopâst já 2–2 nube uási loopâst, mut kuálmád uásist Kanada lâi čielgâsávt pyereeb, já kanadaliih spelleeh luhostuvvii toohâđ kulmâ moolâ já siämmást vyeittiđ ubâ speelâ.

Pronssimiitaal vuoitij Latvia. Pronssifinalist Latvia vuoitij Ovtâstum staatâid 4–3 jotkâääigi. Vuáittumoolâ toovâi jotkâääigi Kristiāns Rubīns. Latvialâš juávkku ij lamaš kuássin ovdil juksâm miitaalsaje.

Suomâ ij piergim siämmáá pyereest ko majemui iivij. Taan tove Suomâ táppái 4–1 Kanadan niäljádâsfinalist.

Käldee:

International Ice Hockey Federation (www.iihf.com)

Kove: Pete Linforth (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...