Kanada lii vuáittám ive 2023 jieŋâskiäru maailmmiäštárkištoid

Kanada jieŋâskiärrujuávkku lii vuáittám taan ive jieŋâskiäru maailmmiäštárvuođâ, ko pasepeeivi tot vuoitij finalist Saksa 5–2. Kanadan taat lii 28. miäštárvuotâ, mii lii meid kištoi ulâttâs. Kanada lii ain miänástum pyereest maailmmiäštárkištoin, ko moonnâm čiččâm ive ääigi tot lii peessâm finalân čiččii já lii vuáittám kollemiitaal neljii.

Tot, et Saksa peesâi finalân, lâi vuod stuorrâ olâttâs. Ovdil taan ive juávkku lâi juksâm tuše kyehti fiinaal jieŋâskiäru maailmkištoi historjást: ive 1930 Saksa táppái Kanadan já ive 1953 Viestâr-Saksa táppái Ruotân. Ađai Saksa ij lah vala luhostum vyeittiđ miäštárvuođâ.

Veik Kanada vuoitij fiinaal 5–2, spellâ lâi 1. já 2. uásist uáli čoovgâs. Puáđus lâi 1–1 vuossâmuu uási loopâst já 2–2 nube uási loopâst, mut kuálmád uásist Kanada lâi čielgâsávt pyereeb, já kanadaliih spelleeh luhostuvvii toohâđ kulmâ moolâ já siämmást vyeittiđ ubâ speelâ.

Pronssimiitaal vuoitij Latvia. Pronssifinalist Latvia vuoitij Ovtâstum staatâid 4–3 jotkâääigi. Vuáittumoolâ toovâi jotkâääigi Kristiāns Rubīns. Latvialâš juávkku ij lamaš kuássin ovdil juksâm miitaalsaje.

Suomâ ij piergim siämmáá pyereest ko majemui iivij. Taan tove Suomâ táppái 4–1 Kanadan niäljádâsfinalist.

Käldee:

International Ice Hockey Federation (www.iihf.com)

Kove: Pete Linforth (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...