Kiđđâtulveh Laapi kuávlu kiksen

Čääci pajanij ollâgâsân Viestâr-Laapi kuávlust moonnâm ohhoost lieggâ šooŋâi já toi maŋa puáttám oorvij tiet.

Viärráámuuh tulveh láá tiettum Tuárnusjuuvâst, kost härvinâš korrâ tulve väividij moonnâm oholoopâ ääigi já meid taan oho vuossaargâ. Tággáár tulve šadda suullân ohtii 50 ivveest. Tuárnus kaavpug puotâ viärráámuuh tulveh lijjii vuossargiiđeed. Čäsuáivi paasij tulvepeŋkâi robdâi vuoluubel. Ennustusâi mield čääci lii luáštám vuossaargâ. Majebaargân já koskookon ennustum arveh iä innig paijeed čäsuáivi, mut toh sättih hitodiđ ton lyeštim.

Taveláhháá Tuárnusjuuvâst čäsuáivi lii jo vyeliláá, mut čääci lii liijká ain ollâgâsâst. Tulveh tovâttii maaŋgâid vahâgijd já hettejii jotoluv Pajetuárnusist já Pellost. Pellost čääci pajanij taan kiiđâ aleláá ko 55 ihán. Luoddâ 21 Pajetuárnus puotâ lii ain kiddâ tulve keežild, já jotolâh lii stivrejum eres kiäinu mield, mii karva tulvesaje. Meiddei eres luodah láá kiddâ já motomeh rakânâsah láá njuoskâm.

Meid Avnaasiänust tuulvij oholoopâ ääigi. Kittâl kuávlust čääci pajanij vaahâgrääjist-uv vástuppeeivi, já ton keežild maaŋgah maađijeh piäijojii kiddâ. Juvâi čäsuáivi lii lyeštimin, mut toh láá pááihui ain vaahâgrääji paajaabeln.

Simojoki, Tiänu já Avveeljuuhâ láá peessâm viärráámuu tulve paijeel moonnâm ohhoost, já čääci lii lyeštimin.

Laapi kuávlu stuárráámuin jaavrijn – Kiemâjäävrist, Porttâpäävti tulvâdemjäävrist já Loka tulvâdemjäävrist – ase lii koskâmiärálávt siämmáá tääsist ko vyesimáánu pelimuddoost táválávt-uv, mut tot lii paijaanmin. Kiemâjäävri aaseest ennustuvvoo, et tot paijaan alda tulvâdem pajerääji puáttee ohhoost. Meiddei Aanaarjäävri ase lii táválii tääsist mut paijaanmin.

Käldee:

– Länsi-Lapissa pahin tulva 50 vuoteen (www.iltalehti.fi)

Kove: Fabrizio Brecciaroli

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Kost kuorgah kirdâččeh? GPS-kuorgâi čuávvum: jäämmim, epivisesvuotâ já ilo

Ovdebáá tove mun čaallim Anarâš aavisist 27.3.2023 luándublogičalluu Kost kuorgah kirdâččeh?. Taat čaalâ muštâl GPS-kuorgâin já tast, maht kuorgâi čuávvum tábáhtuvá satelliitpiergâsáin já appijn....

Loddeinfluensa lii njuámmum kyevti suájákärjipargei Eŋlandist

Kyehti brittilii suájákärjipargee Eŋlandist láá finnim positiivlii puáttus loddeinfluensast. Taat paijeed Ovtâstum kunâgâskoddeest kavnum olmoošnjuámumij mere kuulmân. Kuohtuuh njuámmum finnim pargeeh porgáin njuámmum finnim suájákärjitáálust,...

Skábma – Snowfall videospellâ lii nomâttum iävtukkâssân tave-eennâmlâš kištoost

Skábma – Snowfall lii videospellâ, mii lii uážžum inspiraatio sämmilii kulttuurist já sämmilijn mainâsijn. Spellâ lii tääl iävtukkâssân Nordic Games Awards -kištoost, mii lii...

NoDaLiDa-kielâteknologiakonferensist Färsuolluin

Anarâš aavis tuálvu lohhes taan tove Färsuolluid NoDaLiDa-kielâteknologiakonferensân. NoDaLiDa tollui vyesimáánu 22.–24. peeivi Tórshavn kaavpugist, mii lii Färsuollui uáivikaavpug. Taat konferens uárnejuvvoo jyehi nube...

Filosofia tuáhtár Sonja Tanhua lii tutkâm nuorttâlâšâi sijdâčuákkimvuáháduv

Sonja Tanhua lii muáddi mánuppaje tassaaš valmâštum filosofia tuáhtárin. Sun nágáttâlâi Oulu ollâopâttuvâst kuovâmáánu 4. peeivi 2023 fáddáin Kolttasaamelaisen kyläkokousjärjestelmän vaikuttamisen strategiat ja taktiikat...