Windows95man oovdâst Suomâ Euroviisuh-lávlumkištoost vyesimáánust

Suomâ ovdâsteijee taan ive Euroviisuh-lávlumkiišton čielgâi lávurduv 10.2. UMK-finalist Tamperest. Finalist enâmustáá jienâid finnij Windows95man ađai taaidâr Teemu Keisteri. Suu skipárin läävdi alne lâi lávloo Henrik Piispanen. Sunnuu pitá nommâ lii ”No rules”.

Windows95man faalâi Uđđâ muusik kištoost (UMK) mielânpäccee lávdástem. Show aalgâst läävdi alne lâi jietânâsmane, mii lâi kiessum farkkukággá siisâ. Mane pajeuási lekkâsij, já ton siste viällái Windows95man, kii láávlui ”No rules”. Sust lâi pajalist päiđi já koibâkappeer, main lâi Windows95 logo, já jyelgist lijjii liškeivnáliih uccpuvssiih. Pitá loppâkeejist almeest seivuu ucessiähá faarkušoorcih, maid sun finnij juálgásis. Henri Piispanen lávdástij siämmái uccâ faarkušorcijguin, mutâ sust lâi pajalist farkkupäiđi já kuhes farkkukägispittáin rahtum takki.

Finalist lávdástii čiččâm artistid. Finalisteh lijjii vyeittee lasseen Sini Sabotage (Kuori mua), Jesse Markin (Glow), Sara Siipola (Paskana), Cyan Kicks (Dancing with Demons), Mikael Gabriel x nublu (Vox populi) já Sexmane (Mania).

Kišto jođetteijeeh lijjii kuulmâs: oovdiš Miss Suomi Viivi Pumpanen, lávloo Benjamin Peltonen já čaittâleijee Pilvi Hämäläinen. Kišto čielgejui meiddei taan ive kyevti sämikielân: anarâškielân čielgij Heli Huovinen já tavesämikielân Linda Tammela. Kištopitái lasseen UMK finalist uáinojii läävdi alne ovdebij iivij UMK finalisteh já Euroviisui ovdâsteijeeh tego Johannes Brotherus Kuumaa-juávhust Benjamin Peltosáin, Katri Helena já loopâst vala Erika Vikman Käärijäin.

Finalist aalmugijkoskâsâš rääđi adelij uási jienâin, já uási jienâin poođij kišto keččein Suomâst. Rääđi jienâi tiädduárvu lâi 25 % já keččei jienâi 75 % puoh adelum jienâin. Sara Siipola finnij enâmustáá almugijkoskâsii rääđi jienâid, já Windows95man vist ucemustáá. Suomâst keččeeh lijjii kuittâg čielgâsávt vissáseh tast, ete puoh pyeremus pittá lii “No rules”. Windows95man uážui ohtsis 313 jiennâd (rääđist 28 já keččein 285). Nubben poođij Sara Siipola 273 jienáin.

Keisteri jieš kommentistij puáttus návt: ”Taat lii aaibâs nuuvtko utopia. Muoi láim majemuuh. Já talle paifakkist muoi láán vuossâmuuh”.

Sáttá leđe, ete sun ferttee mutteđ artistnoomâs Euroviisu lávdástem várás. EBU (Euroop Yleisradio Union) lii tärkki markkânistmist, já tággáár kevttimvuáháduv nommâ ij veltihánnáá tuhhiittuu artist nommân. Keisteri ij kuittâg lah huolâstum, veikkâ noomâ ferttiiččij mutteđ: ”Muoi láán uážžum čuođij mield iävtuttâsâid. Já munnuu energia kale itá uáinusân läävdi alne huolâhánnáá tast, mii pääiđist lohá.”

Sun meiddei muštâl pitá noomâst: ”Taat lii lamaš muu motto jo kuhháá. Eellim já maailmtile láá motomin vaigâdeh já argâpeeivij kooskân-uv taarbâš ilo. Tom mun halijdâm čäittiđ já jyehiđ ovdâskulij šiev energia.”

UMK-kišto vyeittee oovdâst Suomâ 7.–11.5.2025 Euroviisuin Malmöst Ruotâst. Kištoost láá kyehti semifiinaal, já Suomâ vuáru lii vuossâmuu semifinalist 7.5.2024. Fiinaal uárnejuvvoo vyesimáánu 11. peeivi.

Käldeeh:

– Windows95man voitti UMK:n – duo voi joutua muuttamaan artisti­nimensä viisu­lavoja varten (www.hs.fi)

– Windows95manin nimeä ei ehkä tarvitsekaan muuttaa Euroviisuihin – näin Yle perustelee (yle.fi)

– Windows95man villitsi yleisön ja bailasi tiensä UMK:n voittoon – näin pisteet jakautuivat (yle.fi)

– Yleisöäänet ratkaisivat UMK-finaalin: tässä on Suomen Euroviisuedustaja (www.is.fi)

Kove: Gerd Altmann (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...