Hans-stormâ: tääl esken lii pyerebeht čielgâm, magarijd vahâgijd tot tovâttij Tave-Euroopist

Tave-Euroopân moonnâm oho aalgâst puáttám Hans-stormâ tovâttij vahâgijd enâmustáá Taažâst já Ruotâst. Ovdebái ennustâsâi mield stoormâ korrâsumos muddo ličij juksâm meid Suomân, mut luhhoost návt ij kuittâg keevvâm.

Stormâ já toos kullum korrâ arve já pieggâ tovâttii ovdâmerkkân tuulvijd já eennâmvierâmijd pirrâ Taažâ já Ruotâ. Taažâst Vang kieldâst arvemeeri lâi oovtâ pirrâmpeeivi ääigi joba aldasáid 90 millimeetterid. Ovdâmerkkân Avelist ubâ porgemáánu arvemeeri lii koskâmiärálávt 75 millimeetterid. Göteborgist Göta-juuhâ tuulvâi nuuvt ennuv, ete kaavpug kaartâi joskâd čääsi väldim juuvâst. Tast ličij šoddâm taggaar riskâ, et kieđâvušmettum tuolvâčääsi ličij kulgâm juuhân. Meid kaavpug čoođâ mannee Euroopmaađij 6 ferttij pieijâđ kiddâ stuorrâ čäcimeerij tiet algâohhoost. Viestâr-Ruotâst Årest arve tovâttij eennâmvierâmijd, moi tiet maađijeh, ryevdirađe já motomij táálui vuáđudâsah vahaduvvii. Hudiksvall kieldâst mottoom juná, mii lâi maađhâšmin Tukholmast Sundsvallân, skirvânij meddâl raađeest, ko ryevdirađe vyelni leijee peŋkkâ viirâi korrâ arve tiet. Motomij kuávluin Taažâst maaŋgâs karttii evakuistuđ eennâmvierâmij já tuulvij tiet, já motomáid sijdáid ij ubâ peessâm ollágin, tastko pajanâm čäsuáivi eestij puoh luodâi kevttim.

Meteorologeh ennustii porgemáánu aalgâst, ete stormâ ličij puáttám korrâsávt meid Suomân, mut loppâloopâst tot lâi čuuvtij keppisub ko Taažâst já Ruotâst. Suomâst Sylvian kočodum stormâ tovâttij kuittâg mottoom verd vahâgijd, veik toh paccii viehâ keppisin, jis verdid naaburenâmáid já toos, magareh toh liččii puáhtám leđe. Čuolmâid tovâttii iänááš muorah, moh lijjii viirrâm luodâi já šleđgâlinjái oolâ korrâ piegâ tiet. Loveh tuhátteh tááluh paccii šleđgâttáá Maadâ-Suomâst já Pohjanmaast. Helsigist lâi meid tárguttâs leđe Depeche Mode -muusikjuávhu konsert majebaargâ 8. peeivi, mut stoormâ tiet tom ij puáhtám orniđ, ige ton sajan lah puátimin uđđâ konsert.

Käldeeh:

– Myrskyn rajuimmat vaikutukset jäivät Norjaan ja Ruotsiin (yle.fi)

– Götajoki tulvi satamaan, Åressa vajoaa maa ja teitä sortuu: ”En ole koskaan nähnyt mitään tällaista” (www.hs.fi)

– Kuvat: Hans-myrsky on riehunut Norjassa – tällaista tuhoa se aiheutti (www.is.fi)

– Juna suistui raiteilta myrskyn vuoksi Ruotsissa (www.iltalehti.fi)

Kove: Gianluca (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...