Espanja algâttij EU-saavâjođetteijeevuođâ äigipaajees

Espanja algâttij historjás viiđâd EU-saavâjođetteijeevuođâ äigipaajees syeinimáánu aalgâst. Taat saavâjođetteijeevuotâ pištá ain ihepele. Espanja arbij saje Ruotâst, mii tooimâi saavâjođetteijen uđđivemáánust kesimáánun 2023. Espanja maŋa saavâjođetteijeevuotâ sirdoo Belgian čuávuváá ihepiälán uđđivemáánu 2024 aalgâst.

Espanja tiädut saavâjođetteijeevuođâs ääigi nelji válduääši: uđđâsistráhtálistem já strategisii autonomia, ruánáá já ekologisii sirdâšume, sosiaallii já ekonomlii vuoigâlâšvuođâ já EU ohtâlâsvuođâ nonnim.

Uđđâsistráhtálistmist já strategisii autonomia nonniimist Espanja haalijd nonniđ EU kištottâllâmhiäđu maaŋgâ syergist tego uđâsmuvvee energia, digitalisistem, robotiik já talhâsráhtálâšvuođâ suorgijn. Ruánáá já ekologisii sirdum syergist Espanja haalijd ovdediđ loopâ räi majemuid laavâid siämmáánáál ko meid Fit for 55 -šoŋŋâdâhpakkeet laavâid. Ton lasseen tot tiädut meiddei Ovtâstum aalmugkudij ovdedem ulmij njunoščuákkim já ive 2030 Agenda čuákkim. Sosiaallii já ekonomlii vuoigâlâšvuođâ oovdân Espanja áigu ovdediđ irâttâsviäruttâs minimstandardij finnim puoh jeessânstaatâin, eromâšávt digitaallii syergist sehe estiđ vuáimálubbooht viärukarvem EU:st. Niäljádin tot viggá ovtâstittiđ EU sismarkkânijd nuuvt paŋkkiunion já uáiviomâdâhmarkkânunion sesâlistmáin, iäláskittemvarij pehtilis kiävttoin ko meid sisvarrim- já torvosajeuđâsmittem čoođâtuálvumáin.

Espanja saavâjođetteijeevuođâ ohtâ kuávdáš prioriteet lii meid Ukraina tuárjum, mondiet uáiviminister Pedro Sánchez algâttij saavâjođetteijeevuođâ äigipaje kolliistâlmáin Kiovast.

Käldee:

– Espanja aloitti EU-puheenjohtajakautensa 1. heinäkuuta (www.sirpapietikainen.net)

Kove: Vane Monte (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...