Aanaar škoovlâ jyehi-ihásâš šiljosählyturnam lii álgám

Uđđâivemáánust Aanaar škoovlâst uárnejuvvoo šiljosählyturnam. Turnaamist kištotteleh škoovlâ máttáátteijeeh sehe viiđâd-, kuuđâd-, čiččâd-, káávcád- já oovcádluokkaliih. Aanaar škoovlâ máttáátteijeeh láá jo kuhháá ornim aktiivlávt valastâllâmtábáhtusâid, main uáppeeh kištotteleh máttáátteijei vuástá. Moonnâm luuhâmive škoovlâst uárnejuvvojii kištoh suundedmist, jyelgipáálust já jieŋâskiärust. Iivij ääigi fáárust láá lamaš meiddei pesipállu, čuoigâmviestâ já kooripállu. 

Šiljosählyturnam já škoovlâ eres valastâllâmtábáhtusâi tyehin lii Ailu Näkkäläjärvi. Sun ana ohtâsâš speelâin tehálâžžân eromâšávt škoovlâ juávkkuvuoiŋâ. Tehálâš lii meiddei porgâđ oovtâst já lihâdiđ. 

Ailu Näkkäläjärvi kiäččá ilolâžžân speelâ čiččâd- já oovcádluokkâlij kooskâst.

– Taat šiljosähly iärrán eres speelâin tast, ete taat lii olmâ turnam. Eres speelah láá ovtâskâs speelah, main uáppei juávkku spiällá máttáátteijei vuástá. Mutâ amahân taan-uv turnaamist lii ”uáppeeh vuástá máttáátteijeeh” -meeinig fáárust, paahud Näkkäläjärvi. 

Spellâmäigi lii räijejum tijmekooskâ mield, já tondiet speelah pišteh 10 minuttid. Tuámárin väljejuvvoo ohtâ uáppee valjimlihâdem juávhust. Oovtâ peeivist lii tárguttâs spellâđ oovtâ teikâ kyehti speelâ.  

Turnam peesâi joton moonnâm oho vuossaargâ. Vuosmuš spellâ – máttáátteijeeh oovcádluokkalij vuástá – spellui putes tälviááimust. Šoŋŋâ lâi tijpâlâš uđđâivemáánu šoŋŋâ: -20 cekkid já kirkes peivi. Oovcádluokkaliih vuottii máttáátteijeid molâiguin 2–0. 

Jose Hautala

Koskoho viiđâdluokkaliih spellii čiččâdluokkalij vuástá. Spellâ nuuvâi čiččâdluokkalij vuáitun. Viiđâdluokkalij juávhust speelâi meiddei Jose Hautala, kiän mielâst ohtâ suotâs äšši tain speelâin lii tot, et fáárust láá ennuv ulmuuh. Sähly lii sunjin uápis valastâllâmšlaajâ já ohtâ puoh mielâsumosin, main uáppeeh kištotteleh ive ääigi. Koččâmušân vyeitteeiävtukkâsâst sun västid várugávt: ”kenski čiččâdluokkaliih”.  

Máttáátteijee Maijukka Pyykkö osko, ete maŋgâsân lii kunneeäšši peessâđ spellâđ já vyeittiđ. Turnaamist sehe eres kištoin já speelâin sun ana tehálâžžân, ete máttáátteijeeh já uáppeeh peesih viettiđ ääigi oovtâst luoka seeinij ulgguubeln.

– Tággáár astoäigihommá uáppei já máttáátteijei kooskâst, mii ij lohtuu máttátmân, lii uáli jo tehálâš, já liihân tot ereslágán pargopeivi, ko piäsá jieš-uv lihâdiđ, lasseet Pyykkö. Sun jieš lii ráhtádâttâm spelláid vyejimáin pyeráin škoovlân já mudoi-uv liihâdmáin. 

Káávcádluokkaliih spellii máttáátteijei vuástá 23.1.

Turnam juátkoo vala uđđâivemáánu loopâ räi, kuás turnam vyeittee čiälgá. 

Kaisa Tikka-Morottaja

Koveh: Kaisa Tikka-Morottaja

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...