Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid Skandinaviast.

Tanska vuoigâdvuotâminister Hummelgaard mield laavâ ulmen lii lopâttiđ oskoldâhlij vuovij ”pilkkedem”. Laahâ finnij 94 jiennâd peeleest já 77 jiennâd vuástá. Käävcis aalmugovdâsteijein iä jienâstâm. Virgálávt laahâ kiäldá tagarij tevstâi heiviimettumes kieđâvuššâm almolávt, moid oskoldâhlijn juávhuin lii perustume.

Lahâiävtuttâs finnij kriitiik eereeb iärrás parlament uálgispele suájáást. Parlamentarikkáreh kyedittii tom, et Tanska ij kolgâččii mutteđ lahâasâttâsâid tondiet, et olgoeennâmliih aalmugeh luávkkášuveh mastnii, mii tábáhtuvá Tanskaast.

Stuime Bagdadist

Kooraan puáldimeh láá tábáhtum eenâb skandinavisijn enâmijn, já taat lii tovâttâm protestijd muslimenâmijn. Syeinimáánu rääjist islam vuástásiih mielâčájáttâsah láá lamaš 500 verd. Motomijn mielâčájáttâsâin Koraneh láá cokkiittum stuorrâvuolgâttuvâi já moskeijai oovdâst. Puáldimeh láá tábáhtum meid kaavpugoosijn, main láá eenâb enâmânvärrejeijeeh.

”Tágáreh mielâčájáttâsah sättih vahâgittiđ Tanska koskâvuođâid eres aalmugáid, já toh láá meid čuolmâ mii jieččân hiettâm já torvolâšvuođâ uáinust”, vuoigâdvuotâminister Hummelgaard eeđâi.

Moonnâm keesi raporteh Kooraan puáldimist tovâttii stuorrâ mielâčájáttâs Tanska Bagdad stuorrâvuolgâttuvvâst. Mielâčäitteeh irâttii ruámustiđ siisâ stuorrâvuolgâttâhrakânâsân Irak uáivikaavpug čovgâsávt suojâlum ruánáá stielâsist, kost láá maaŋgah stuorrâvuolgâttuvah já haldâttâsrakânâsah. Taan ive Tanska Tuurki-stuorrâvuolgâttâh kaartâi sárnuttâlmân, tastko kyehti Kooraan lijjii cokkiittum mielâčájáttâsâin Kööbenhamânist.

Käldee:

– Deens parlement akkoord met verbod op koranverbrandingen (nos.nl)

Kove: merkulos (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...