Martti Puumalainen lii vuáittám EM-kole judost

Judo Euroop miäštárvuođâin lii kištottâllum moonnâm ohhoost Ranska Montpellierist. Suomâ ovdâsteijen tatamist njunošnommân lii lamaš lusis kategoria (paijeel 100-kilusiih) judoka Martti Puumalainen.

26-ihásâš Puumalainen vuoitij pasepeeivi semifinalist Vuáládâhenâmij Jelle Snippe já peesâi toin naalijn finalân, mii lâi siämmáá eehid. Finalist suu vuástálisten lâi georgialâš Guram Tushisvili, kii lii hárjánâm judoka árvukištoi miitaalkištottâlmijn. Finalist Puumalainen vuoitij georgialii ipponáin, já sun peesâi juhlođ EM-kole.

Kišto lâi aalgâ rääjist tärhis spellâ. Tushisvili finnij vuosmuu čođâldittem ääigis 1.40. Georgialâš fattij kiddâ kieŋâlist Puumalaisii puáhhást já peesâi leggistiđ wazar. Ton maŋa Tushisvili piäluštij tárkká.

Neelji miinut spellâääigist lâi val mottoom seekunt, ko syemmilâš peesâi niske oolâ. Sun luhostui finniđ jyelgileggistmáin georgialii lättei já masaba káávvud. Tile lâi táásá 1–1, já tondiet oovdâst lâi jotkâäigi.

Jotkâääigi spellâ ovdán tassaažân ko juábáš kuábáš finnee jo-uv čuággáid teikâ kyehti váruttâs. Jotkâäigi lâi kuullâm miinut já 14 sekuntid, ko Puumalainen volliittij. Sun uhkedistij ucánjáhháá, moos Tushisvili reagistij. Ko georgialâš lappuustij váhá, te Puumalainen keevtij ävkkin vuástálistes lihâstuv já luhostui stuorrâ jyelgileggistmist. Pevdikirjeest taat lihâstâh merkkejui ipponin, já nuuvt Puumalainen vuoitij EM-kole.

Speelâ ääigi syemmiliih keččeeh kyedittii Puumalaisii korrâsávt: pääihi oolâ lijjii mađhâšâm ennuv syemmiliih judo usteveh. Meiddei palhâšumij jyehimist lâi syemmilâš ovdâsteijee, tastko mitalijd keigiimin lâi Suomâ judolito saavâjođetteijee Esa Niemi.

Puumalaisii välmejeijen tuáimá slovenialâš Rok Drakšič, kote jieš vuoitij Euroop miäštárvuođâ love ihheed tassaaš Budapestist 73-kilusijn.

Puumalaisii EM-miitaal lii vuosmuš syemmilii vyeittim judomiitaal 30 ihán. Ovdil Puumalaisii kajaanilâš Jorma Korhonen vuoitij EM-proonsi 71 kiilu kategoriast ive 1993. Ovdil tom Korhonen vuoitij ive 1989 Euroop miäštárvuođâ, já ive maŋeláá sun lâi silbâmitalist.

Käldee:

– Martti Puumalainen voitti EM-kultaa! (www.is.fi)

Kove: Reijo Telaranta (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...