Astronaut André Kuipers science fiction -kirje Koodi ruopsâd! lii almostum anarâškielân

Anarâškielâ servi lii almostittám uđđâ kirje: astronaut André Kuipers arânuorâi science fiction -kirje Koodi ruopsâd! (hollandkielân Code Rood!) almostui pasepeeivi roovvâdmáánu 8. peeivi. Kirje almostittemtilálâšvuotâ lâi Euroop komovuotâornijdume ESA já ton tutkâmlágádâs ESTEC ávus uvsâi peeivi Noordwijkist Vuáládâhenâmijn. Taat kirje lii jotkâ kiirján 3, 2, 1, GO!, mii almostui anarâškielân uđđivemáánust talle ko astronaut André Kuipers lâi kolliistâlmin Anarist já Avelist. Kirje lii jurgâlâm hollandkielâst Marja-Liisa Olthuis.

Almostittemtilálâšvuotâ lâi uárnejum ávus uvsâi peeivi ehidispiäiván párnái já nuorâi teivâdem ohtâvuotân. Tien ohtâvuođâst párnááh ožžuu koijâdiđ André-astrounautist komovuotân kyeskee aašijn. Taan tijmepele loopâst jurgâleijee puávdejui läävdi oolâ, já sun uážui muštâliđ härvinâš já uhkevuálásii kielâst já tast, et anarâškielân láá esken tääl almostuuškuáttám eenâb kirjeh párnáid já nuoráid.

Koodi ruopsâd! -kirje lâi meiddei šoddâmpeivilähji André-astronautân, ko sun teevdij 65 ihheed roovvâdmáánu 5. peeivi. Kirje almostittemtilálâšvuotâ lâi kuittâg pyereest varjâlum olâttâs, mast sun poođij tiettiđ esken almostittem ohtâvuođâst.

André Kuipers finnee šoddâmpeiviolâttâs.

Kirje puáhtá uástiđ Anarist Säämi Tyejeest, Siidast já Anarâškielâ seervist.

Koveh já vuáđulub maainâs Anarâš aavisân ESA já ESTEC ávus uvsâi peeivist láá forgâpalij puátimin.

Koveh: Fabrizio Brecciaroli (kirje) já Helen Kuipers (almostittemtilálâšvuotâ)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...