Stuorrâ Euroviisuh-juhle Het Grote Songfestivalfeest Amsterdamist 16.11.2023

Anarâš aavis vuálgá fáárun Amsterdamân Stuorrâ Euroviisuh-juuhlán skammâmáánu 16. peeivi. Taat juhle tuálloo Ziggo Dome -sisareenast, kuus čäähih maksimaallávt 17 000 olmožid ohtân siisâ. Taan eehid ääigi Euroviisuh-lávlumkištohistorjá kirkkâdumos noomah čokkâneh juhlođ jyehi-ihásii tábáhtume muusikäärbi. Meid uccâ sämikielâš lii valdum pyereest vuástá ucceeblovo media ovdâsteijen.

Taat historjálâš juhle-eehid šadda siämmáámuđusâžžân ko ive 2022 juhle-eehid-uv lâi: talle suullân 30 ovdebáin euroviisuin pyereest piergim artistid lävkkejii läävdi oolâ jieijâs euroviisupittáin. Eehid loppeed muusik, energia já jiäráskittee tábáhtume.

Puoh läävdi oolâ lävkkejeijee artisteh iä lah vala almottum, mut kiähnii láá jo tiäđust. Eehid stuorrâ nommân lii irlandlâš artist Johnny Logan, Mr. Euroviisuh jieš, kote lii vuáittám lávlumkištoid kulmii. Vuosmustáá sun vuoitij ive 1980 eidu Amsterdamist pittáin What’s Another Year? já nube kerd Brysselist ive 1987 pittáin Hold Me Now. Kuálmád keerdi Linda Martin vuoitij euroviisuid ive 1992 Malmöst Johnny Logan lavluin Why me? Taan puoh miänástus lasseen Johnny Logan lii val puáttám nubben ive 1984 Luxemburgist pittáin Terminal 3.

Skandinavisiih noomah láá pyereest fáárust ehidist. Ohtân artistin lii Taažâ ovdâsteijee Alessandra, kote ovdâstij taan ive enâmis pittáin Queen of Kings, já taat laavlâ poođij viđâdin. Nubben pegâlmâs nommân fáárust lii ruátálâš Måns Zelmerlöv, kote vuoitij euroviisuid ive 2015 pittáin Heroes. Meiddei syemmilâš Käärijä, kote poođij taan ive nubben pitáinis Cha Cha Cha, lii fáárust. Sämmilâš uáinust mielâkiddiivâš lii čuávvuđ Taažâ ive 2019 euroviisuovdâsteijee KEiiNO, kote čuojâttij meid taan ive Ijâttes iijâst Anarist. Vyerdimist KEiiNO lávlu aainâs-uv jieijâs muusikpitá Spirit in the Sky, mii poođij kuđâdin jieijâs kištoive. Taan pittáást Fred Buljo juáigá, mut laavlâ lii mudoi eŋgâlâskielân.

Stuorrâ Euroviisuh-juhle läiđejeijen tuáimá vuáládâheennâmlâš karismaatlâš lávloo Edsilia Rombley, kote ovdâstij Vuáládâhenâmijd Euroviisuh-lávlumkištoin ive 1998 pittáin Hemel en aarde (Alme já eennâm) já poođij niäljádin.

Käldee:

– Het Grote Songfestivalfeest (www.ziggodome.nl)

Kove:Marja-Liisa Olthuis

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...