Stuorrâ Euroviisuh-juhle Het Grote Songfestivalfeest Amsterdamist 16.11.2023

Anarâš aavis vuálgá fáárun Amsterdamân Stuorrâ Euroviisuh-juuhlán skammâmáánu 16. peeivi. Taat juhle tuálloo Ziggo Dome -sisareenast, kuus čäähih maksimaallávt 17 000 olmožid ohtân siisâ. Taan eehid ääigi Euroviisuh-lávlumkištohistorjá kirkkâdumos noomah čokkâneh juhlođ jyehi-ihásii tábáhtume muusikäärbi. Meid uccâ sämikielâš lii valdum pyereest vuástá ucceeblovo media ovdâsteijen.

Taat historjálâš juhle-eehid šadda siämmáámuđusâžžân ko ive 2022 juhle-eehid-uv lâi: talle suullân 30 ovdebáin euroviisuin pyereest piergim artistid lävkkejii läävdi oolâ jieijâs euroviisupittáin. Eehid loppeed muusik, energia já jiäráskittee tábáhtume.

Puoh läävdi oolâ lävkkejeijee artisteh iä lah vala almottum, mut kiähnii láá jo tiäđust. Eehid stuorrâ nommân lii irlandlâš artist Johnny Logan, Mr. Euroviisuh jieš, kote lii vuáittám lávlumkištoid kulmii. Vuosmustáá sun vuoitij ive 1980 eidu Amsterdamist pittáin What’s Another Year? já nube kerd Brysselist ive 1987 pittáin Hold Me Now. Kuálmád keerdi Linda Martin vuoitij euroviisuid ive 1992 Malmöst Johnny Logan lavluin Why me? Taan puoh miänástus lasseen Johnny Logan lii val puáttám nubben ive 1984 Luxemburgist pittáin Terminal 3.

Skandinavisiih noomah láá pyereest fáárust ehidist. Ohtân artistin lii Taažâ ovdâsteijee Alessandra, kote ovdâstij taan ive enâmis pittáin Queen of Kings, já taat laavlâ poođij viđâdin. Nubben pegâlmâs nommân fáárust lii ruátálâš Måns Zelmerlöv, kote vuoitij euroviisuid ive 2015 pittáin Heroes. Meiddei syemmilâš Käärijä, kote poođij taan ive nubben pitáinis Cha Cha Cha, lii fáárust. Sämmilâš uáinust mielâkiddiivâš lii čuávvuđ Taažâ ive 2019 euroviisuovdâsteijee KEiiNO, kote čuojâttij meid taan ive Ijâttes iijâst Anarist. Vyerdimist KEiiNO lávlu aainâs-uv jieijâs muusikpitá Spirit in the Sky, mii poođij kuđâdin jieijâs kištoive. Taan pittáást Fred Buljo juáigá, mut laavlâ lii mudoi eŋgâlâskielân.

Stuorrâ Euroviisuh-juhle läiđejeijen tuáimá vuáládâheennâmlâš karismaatlâš lávloo Edsilia Rombley, kote ovdâstij Vuáládâhenâmijd Euroviisuh-lávlumkištoin ive 1998 pittáin Hemel en aarde (Alme já eennâm) já poođij niäljádin.

Käldee:

– Het Grote Songfestivalfeest (www.ziggodome.nl)

Kove:Marja-Liisa Olthuis

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Etna lii oppeet rusomin – kirdemjotolâh Catania kirdemkiedist koskâlduttum

Nuorttâ-Sisilia tevdui koovjâin majebaargâ, tastko Euroop stuárráámus aktiivlâš tullâvääri Etna rusoi suullân käävci kilomeetterid ollâ kovjâpoolvâ Sisilia oolâ. Kovjâ laavdâi pirrâ Etna kuávlu, meiddei...

NASA vuolgâttij ráp-muusik Venusân, mätki piištij suullân 14 minuttid

Ovtâstum staatâi komovuotâhaldâttâh NASA vuolgâttij ovtâstumstaatâlii ráp-artist Missy Elliott pitá komovuotân. NASA tiäđáttâs mield radioanteneh Kaliforniast vuolgâttii Elliott pitá "The Rain (Supa Dupa Fly)"...

Ovtâstum staatâi tááláš president Joe Biden kiäsádât presidentkištoost

Ovtâstum staatâi 46. president Biden almottij miärádâsâstis aalmugân syeinimáánu 21. peeivi viestâpalvâlus X:st: "Tii presidentin toimâm lii lamaš muu eellim stuárráámus kunnee." Biden čaalij...

Piäluštâsvuoimij hárjuttâs tiävdá Aanaar meecijd suáldáttijguin syeinimáánu 22.–26. peeivi

Suomâ piäluštâsvyeimih uárnejeh jáágárpriikaat kiärgusvuotâohtâduv RYSKE-hárjuttâs Kaamâs já Njiävđám meecijn. Hárjuttâs álgá vuossaargâ, syeinimáánu 22. peeivi, já tot nohá vástuppeeivi, syeinimáánu 26. peeivi. Hárjuttâsân uásálisteh...

Eellim jorgálduvah Ukraina suáđi ovdâlinjáást – suomâruátálâš Ralf Sirén muštâl jieijâs fiäránijn rijjâtátulâš taištâleijen

Ralf Sirén lii pajeláhháá 30-ihásâš ovdedemhovdâ, kote parga uđâsmuvvee energia stuorrâirâttâsâst. Suu eellim lii lamaš eromâš, tastko sun lii soottâm rijjâtátulâžžân Ukraina suáđi ovdâlinjáást...