Stuorrâ Euroviisuh-juhle Het Grote Songfestivalfeest Amsterdamist 16.11.2023

Anarâš aavis vuálgá fáárun Amsterdamân Stuorrâ Euroviisuh-juuhlán skammâmáánu 16. peeivi. Taat juhle tuálloo Ziggo Dome -sisareenast, kuus čäähih maksimaallávt 17 000 olmožid ohtân siisâ. Taan eehid ääigi Euroviisuh-lávlumkištohistorjá kirkkâdumos noomah čokkâneh juhlođ jyehi-ihásii tábáhtume muusikäärbi. Meid uccâ sämikielâš lii valdum pyereest vuástá ucceeblovo media ovdâsteijen.

Taat historjálâš juhle-eehid šadda siämmáámuđusâžžân ko ive 2022 juhle-eehid-uv lâi: talle suullân 30 ovdebáin euroviisuin pyereest piergim artistid lävkkejii läävdi oolâ jieijâs euroviisupittáin. Eehid loppeed muusik, energia já jiäráskittee tábáhtume.

Puoh läävdi oolâ lävkkejeijee artisteh iä lah vala almottum, mut kiähnii láá jo tiäđust. Eehid stuorrâ nommân lii irlandlâš artist Johnny Logan, Mr. Euroviisuh jieš, kote lii vuáittám lávlumkištoid kulmii. Vuosmustáá sun vuoitij ive 1980 eidu Amsterdamist pittáin What’s Another Year? já nube kerd Brysselist ive 1987 pittáin Hold Me Now. Kuálmád keerdi Linda Martin vuoitij euroviisuid ive 1992 Malmöst Johnny Logan lavluin Why me? Taan puoh miänástus lasseen Johnny Logan lii val puáttám nubben ive 1984 Luxemburgist pittáin Terminal 3.

Skandinavisiih noomah láá pyereest fáárust ehidist. Ohtân artistin lii Taažâ ovdâsteijee Alessandra, kote ovdâstij taan ive enâmis pittáin Queen of Kings, já taat laavlâ poođij viđâdin. Nubben pegâlmâs nommân fáárust lii ruátálâš Måns Zelmerlöv, kote vuoitij euroviisuid ive 2015 pittáin Heroes. Meiddei syemmilâš Käärijä, kote poođij taan ive nubben pitáinis Cha Cha Cha, lii fáárust. Sämmilâš uáinust mielâkiddiivâš lii čuávvuđ Taažâ ive 2019 euroviisuovdâsteijee KEiiNO, kote čuojâttij meid taan ive Ijâttes iijâst Anarist. Vyerdimist KEiiNO lávlu aainâs-uv jieijâs muusikpitá Spirit in the Sky, mii poođij kuđâdin jieijâs kištoive. Taan pittáást Fred Buljo juáigá, mut laavlâ lii mudoi eŋgâlâskielân.

Stuorrâ Euroviisuh-juhle läiđejeijen tuáimá vuáládâheennâmlâš karismaatlâš lávloo Edsilia Rombley, kote ovdâstij Vuáládâhenâmijd Euroviisuh-lávlumkištoin ive 1998 pittáin Hemel en aarde (Alme já eennâm) já poođij niäljádin.

Käldee:

– Het Grote Songfestivalfeest (www.ziggodome.nl)

Kove:Marja-Liisa Olthuis

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...