Čevđikäärdih historján -aalmuglâšáánnum uážui 50 000 vuáláčálusid vuálá pirrâmpeeivi ääigi

Aalmuglâšáánnum, mon ulmen lii lopâttiđ čevđiellei kärdidem Suomâst, lii uážžum paijeel 50 000 vuáláčálusid. Toi nuurrâm piištij vuálá pirrâmpeeivi, tastko áánnum almostui kansalaisaloite.fi-siijđon eskin vuossaargâ 4.9.2023. Aalmuglâšáánnum ovdán tienuuvt Suomâ ovdâskoodán.

Aalmuglâšáánnum mield čevđiráhtulâšvuotâ lii moonnâmääigi syergi, mii toovvât killáámuš elleid, já tot lii meid riskâ ulmui tiervâsvuotân. Ton lasseen ton merhâšume Suomâ ekonomian lii ucce. Ánumist iävtuttuvvoo, et čevđipyevtittem loopâtmân rahtuuččij aalmuglâš vuávám, mon mield čevđikäärdih sirduuččii kuáhtulii sirdumääigi maŋa historján. Syergi pargeeh uážuččii torjuu eres suorgijd sirduumân.

Čevđiráhtulâšvuođâst lii jo kuhháá savâstâllum ton eettisij čuolmâi tiet. Stuorrâ uásist eurooplâš enâmijn tot lii-uv kieldum tâi nuuhâm. Fur Free Europe -aalmuglâšáánnum, mon ulmen lii lopâttiđ čevđiellei kärdidem ubâ Euroopist, lâi uážžum paijeel 1,5 miljovn vuáláčálusid njuhčâmáánu 2023 räi, já tot lii luovâttum ovdâskulij EU-komission. Ekonomiatutkâmuš koijâdâlmij mield meiddei 80 prosentid syemmilijn vuástálisteh tááláá čevđiellei kärdidem.

Ellei killáámuš lasseen majemui aaigij lii savâstâllum meid syergi vaikuttâsâst ulmui tiervâsvuotân. Loddeinfluenssa lii njuámmum čevđielleid maaŋgâ käärdist Suomâst, já ton čuávumuššân 120 000 čevđielled láá lopâttuđ taan räi. Purrâmuštoimâttâh áigu tärhistiđ Suomâ puoh 400 čevđikärdid loddeinfluenssa várás čoovčâ ääigi. Loddeinfluenssa puáhtá muttuđ ulmuid varâlâžžân, jis virus vistig leevvân mottoom eres njomâtteijeešlaajâ siste jeđe luhostuvá muttuđ nuuvt, ete tot njuámu ulmuid já talle leevvân meid olmooškode siste.

Käldeeh:

– Ruokavirasto valmistelee jälleen uutta turkiseläinten lopetuspäätöstä (yle.fi)

– Turkistarhauksen kieltämistä vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan (yle.fi)

– Ruokavirasto aikoo tarkistaa kaikki Suomen turkistarhat lintuinfluenssan varalta (yle.fi)

Kove: Adam Białasik (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...