Euroop parlament lii tuhhiittâm vyeijimkorttâdirektiiv

Europarlamentarikkár Sirpa Pietikäinen tieđeet, et Euroop parlament lii tuhhiittâm vyeijimkorttâdirektiiv, mon ulmen lii finniđ oovtnálásijd njuolgâdusâid vyeijimkoortâ mieđeetmân já tuubdâstmân ubâ EU:st, tastko jeessânenâmijn láá ain jieškote-uvlágán vyevih ovdâmerkkân vyeijimkoortâ kevttimist nube EU-jeessânenâmist. Ulmen lii pyerediđ jotolâhtorvolâšvuođâ já toohâđ EU-staatâlij rijjâ jotteem máhđulâžžân. 

Direktiiv mield moottorpyerái já autoi vyeijimkoortah kalgeh leđe vyeimist 15 ihheed. Parlament ij kuittâg halijdâm tuárjuđ komissio algâalgâlii oovdânpyehtimist nomâttum iävtuttâs, mii ličij raijim aheulmui vyeijimkoortâ vyeimistorroom. 

Algâttâllee vyeijeid puátá ucemustáá kyevti ive iskosäigi, kuás sijjân asâttuvvojeh tiätu raijiittâsah, tego čovgâdub ráŋgáštâsah varâlii vyeijimist teikâ čovgâdub alkoholrääjih. Meiddei digitaallâš vyeijimkorttâ ovdeduvvoo. 

Lii tergâd, et vyeijimkorttáid lohtâseijee njuolgâdusah šaddeh oovtnálásâžžân ubâ EU kuávlust. Taat lii sehe EU-aalmugässei et jeessânenâmij pyerrin, et jotolâhtorvolâšvuotâ já rijjâ jotteem staatâi kooskâst puáráneh.

Käldee:

– Liikenneturvallisuutta halutaan parantaa ajokorttisaantoja muuttamalla (www.sirpapietikainen.net)

Kove: Stefan Schweihofer (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...