Purrâmuš ij innig tivro siämmáá jotelávt ko tijmá

Purrâmuš ij innig tivro siämmáá jotelávt ko tijmá. Statistiikkuávdáá tiäđui mield purrâmušverkki lâi uđđâivemáánust tuše 1,4 prooseent tivrâsub ko moonnâm ive. Juovlâmáánust uđđâivemáánun purrâmuš tivroi 0,3 prooseent. Vala kuovâmáánust 2023 purrâmušverkki lâi 17,3 prosentid tivrâsub ko kuovâmáánust 2022. Ive 2023 purrâmuš tivroi uđđâive- já kuovâmáánu kooskâst 2,6 prooseent.

Purrâmuš ij kuittâg valagin lah hälbi. Purrâmušverkki lâi eromâš tiivrâs njuhčâmáánust 2023. Ton rääjist tot lii kuittâg hálbum suullân kyehti prooseent. Majemui love ive ääigi purrâmuš lii tivrom paijeel 20 prosentid.

Veikkâ purrâmuš ij tivro innig siämmáá jotelávt, te liijká ovtâskâs tävirij hadeh láá sáttám pajaniđ ive ääigi ennuv-uv. Ovdâmerkkân ooliivoljo lâi uđđâivemáánust suullân 44 prosentid tivrâsub ko tijmá. Meiddei heeđâlmsääpih láá tivrom ennuv. Liijká jieškote-uvlágáneh ruonâseh, salateh sehe käähvi láá hálbum enâmustáá, ko toi hoodijd verdid moonnâm uđđâivemáánu hoddijd.

Käähvi tivroi juovlâmáánust uđđâivemáánun paijeel 17 prosentid. Hade paijaanmist huolâhánnáá käähvi lâi liijká taan ive uđđâivemáánust häälbib ko tot lii lamaš majemui aaigij. Käähvi lâi puoh tivrâsumos syeinimáánust 2022. Taan rääjist hadde lâi vuálánâm uđđâivemáánust 2024 paijeel 14 prosentid. Ihe tassaaš-uv käähvi lâi masa 10 prosentid tivrâsub ko tot lii lamaš taan uđđâivemáánust.

Käldee:

– Ruoan inflaatio hellittää – kahvin hintaan kuitenkin raju pomppu (www.hs.fi)

Kove: Rene Cortin (Wikimedia Commons)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...