Almosvalastâllâm maailmmiäštárvuotâkištoh älgih lávurduv

Almosvalastâllâm MM-kištoh uárnejuvvojeh 19. keerdi, taan ive Uŋgar Budapestist porgemáánu 19.–27. peeivi.

Suomâ MM-juávhust láá taan ive fáárust 40 valastâlled, mii lii eenâb ko kuássin ovdil. Stuárráámuu máhđulii mere oovtâ šlaajân ađai kulmâ valastâllee Suomâ finnee fáárun almai säittileggistmist sehe nisonij stávránjuškiimist, moovgârleggistmist já kuulauigâmist. Stuárráámuuh miitaalvuorduuh láá stávránjuškiimist kištottâllee Wilma Murtost, kote lii MM-rankingist kuálmádin. Ton lasseen taan ive sust lii olgoroođij kuálmádin pyeremus puáđus ađai 480. Pyereeb puáđus llii tuše Ovtâstum staatâi Katie Moonist (490) já Uđđâ-Seeland Eliza McCartneyst (485). Murto lii haldâšeijee miäštár sehe olgo- ete sisroođij Euroopmiäštárvuotâkištoin, já syeinimáánust sun vuoitij Lontoo tiimaantliiga uásikišto, mast Moon poođij nubben já moonnâm ive EM-pronssâmitalist Tina Šutej kuálmádin. Nisonij stávránjuškim fiinaal lii koskoho 23. peeivi.

Meid almai säittileggistmist mitalân lii pyeri máhđulâšvuotâ. Oliver Helander lii leggistâm taan ive 87,32 meetterid, mii lii paje viđâdin pyeremus puáđus. Taan ive pyeremus leggistem lii Tšekki Jakub Vadlejchist, kote kesimáánust leggistij 89,51 meetterid Tuurkust Paavo Nurmi Gamesist. Helander lii kuittâg leggistâm majemuin kištoin uáli pyereest. Jis verdid valastâllei majemui kištoi puátusáid, te Helander lii nubben haldâšeijee olympiavyeittee Intia Neraaj Chopra maŋa, kote lii kištottâllâm majemuu keerdi kesimáánu loopâst. Helander já Vadlejch lává meid áinooh, kiäh lává juksâm 85 meetterid syeinimáánu maŋa. Suomâ ovdâstává meid Lassi Etelätalo já Toni Kuusela, mut sunnuu miitaal vađâččij čuuvtij pyereeb puáttus ko sunnuu persovlâš ulâttâs já meid eres valastâllei feilim. Kuusela lii leggistâm taan ive 84,37 meetterid já Etelätalo 79,93 meetterid. Säittileggistem fiinaal tuálloo kištoi majemuu peeivi ađai porgemáánu 27. peeivi.

Käldeeh:

– Katso tästä yleisurheilun MM-kisojen ohjelma ja lähetysajat (yle.fi)

– Kommentti: Wilma Murron varjossa kytee suomalainen keihäsmitali – Tero Pitkämäen lähettämä viesti on vain yksi syistä (yle.fi)

– Yleisurheilun MM-ranking – Budapest 2023 (etusuora.com)

Kove: Andrzej (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Etna lii oppeet rusomin – kirdemjotolâh Catania kirdemkiedist koskâlduttum

Nuorttâ-Sisilia tevdui koovjâin majebaargâ, tastko Euroop stuárráámus aktiivlâš tullâvääri Etna rusoi suullân käävci kilomeetterid ollâ kovjâpoolvâ Sisilia oolâ. Kovjâ laavdâi pirrâ Etna kuávlu, meiddei...

NASA vuolgâttij ráp-muusik Venusân, mätki piištij suullân 14 minuttid

Ovtâstum staatâi komovuotâhaldâttâh NASA vuolgâttij ovtâstumstaatâlii ráp-artist Missy Elliott pitá komovuotân. NASA tiäđáttâs mield radioanteneh Kaliforniast vuolgâttii Elliott pitá "The Rain (Supa Dupa Fly)"...

Ovtâstum staatâi tááláš president Joe Biden kiäsádât presidentkištoost

Ovtâstum staatâi 46. president Biden almottij miärádâsâstis aalmugân syeinimáánu 21. peeivi viestâpalvâlus X:st: "Tii presidentin toimâm lii lamaš muu eellim stuárráámus kunnee." Biden čaalij...

Piäluštâsvuoimij hárjuttâs tiävdá Aanaar meecijd suáldáttijguin syeinimáánu 22.–26. peeivi

Suomâ piäluštâsvyeimih uárnejeh jáágárpriikaat kiärgusvuotâohtâduv RYSKE-hárjuttâs Kaamâs já Njiävđám meecijn. Hárjuttâs álgá vuossaargâ, syeinimáánu 22. peeivi, já tot nohá vástuppeeivi, syeinimáánu 26. peeivi. Hárjuttâsân uásálisteh...

Eellim jorgálduvah Ukraina suáđi ovdâlinjáást – suomâruátálâš Ralf Sirén muštâl jieijâs fiäránijn rijjâtátulâš taištâleijen

Ralf Sirén lii pajeláhháá 30-ihásâš ovdedemhovdâ, kote parga uđâsmuvvee energia stuorrâirâttâsâst. Suu eellim lii lamaš eromâš, tastko sun lii soottâm rijjâtátulâžžân Ukraina suáđi ovdâlinjáást...