Jyelgipáálu nisonij maailmmiäštárkištoh láá álgám

Jyelgipáálu nisonij MM-kištoh uárnejuvvojeh Australiast já Aotearoast ađai Uđđâ-Seelandist 20.7.–20.8.2023.

Kištoin láá fáárust juávhuh 32 enâmist. Tave-enâmijn láá fáárust Ruotâ, Taažâ já Tanska. Suomâ juávkku lâi fáárust rätkimpaajeest, mutâ tot poođij kuálmádin jieijâs uásáduvâst Ruotâ já Irland maŋa. Tienuuvt Suomâ ij peessâm MM-kištoid.

Taat lii oovcád tohe, ko jyelgipáálu nisonij MM-kištoh uárnejuvvojeh. MM-kištoh uárnejuvvojeh jyehi niäljád ive. Ive 2019 vuoitij Ovtâstum staatâi juávkku, mii lii vuáittám kištoid ohtsis neljii. Tot lii kievrâmus vyeitteeiävtukkâs meiddei taan ive, mutâ kištoin láá fáárust eres-uv šiev juávhuh. Ovdâmerkkân Ruotâ, Saksa, Ranska já Eŋland láá piergim pyereest EM-kištoin, já lii vyerdimist, ete toh pyehtih hästiđ Ovtâstum staatâi juávhu.

Tuorâstuv syeinimáánu 20. peeivi spiällojii kištoi vuossâmuuh speelah. Vuossâmužžân spellii uárnejeijee-enâmeh: Uđđâ-Seeland vuástá Taažâ já Australia vuástá Irland. Uđđâ-Seeland olâttij, ko tot vuoitij Taažâ. Taat lâi vuossâmuš tohe, ko Uđđâ-Seeland lii vuáittám speelâ MM-kištoin, veikkâ tot lii-uv lamaš fáárust kištoin kuttii. Ovdil tot lâi táppám 12 spellâd já spellâm täsispeelâ kulmii. Nubbe uárnejeijee-eennâm, Australia, vuoitij meiddei vuossâmuu speelâs Irland vuástá.

Veikkâ Suomâ juávkku ij lah fáárust, te kištoin lii liijká syemmilâš ovdâstem. Kištoin láá 33 tuámárid, já syemmilâš Lina Lehtovaara lii ohtâ sist. Sun peesâi paargon jo nube kištopeeivi, ko sun lâi tuámárin Nigeria-Kanada speelâst. Speelâst lijjii korrâ tileh, já Lehtovaara kaartâi adeliđ speelâ ääigi kyehti fiskis koortâ já oovtâ ruopsis koortâ. Speelâ loppâpuáđus lâi 0–0.

Kištoi fiinaal spiälloo Sydneyst, Australiast, porgemáánu 20. peeivi. Kištoid puáhtá čuávvuđ Ylest teikkâ Yle Areenast.

Käldeeh:

– FIFA Women’s World Cup Australia & New Zealand 2023™ (www.fifa.com)

– Jalkapallon naisten MM-kisat järjestetään Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuonna 2023 (www.hs.fi)

– Jalkapallon MM-kisoissa heti yllätys – tragedian kokeneen Uuden-Seelannin tunteikas voitto veti asiantuntijat sanattomiksi ja kyyneliin (yle.fi)

Kove: Roland Schäfer (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...