Säämimuseo Siidan lii väljejum uđđâ hovdâ

Filosofia maister Taina Pieski lii väljejum Säämi museo Siida museohovdân. Säämi museosiättus haldâttâh toovâi valjimmiärádâs 15.5. čuákkimstis.

Säämi museosiättus haldâttuv saavâjođetteijee Liisa Holmberg lii ilolâš tast, et museo uážžu noonâ, hárjánâm hoovdâ, kiäst lii šiev ohtsâšpargoviärmádâh.

Uđâsmittum já vijđedum Siida lii väldikodálâš vaastâmuseo, já tot tuáimá kulttuurpirâspargoi uásild kuávlu vaastâmuseon sämmilij päikkikuávlust. Säämi museost pargeh museohoovdâ lasseen 16 fastâ parged já hoppuumui aaigij nyevt 30 parged. Siidast eelih jyehi ive suullân 100 000 kyessid. Säämi museost lii ton lasseen Iänoduvâst Tuodâr-Laapi luándukuávdáást ohtsâš čájáttâs Johtti Sápmelaččat -servijn. Säämi museo paijeentuálá meid Nuorttâlij ärbitáálu Čevetjäävrist.

”Mun lam valjiimist hirmâd ilolâš. Uđâsmittum Siida lii aalmuglii čiävluttâllâm árvusâš äšši. Lii kunneeäšši peessâđ hovdiđ já ovdediđ oovtâ mijjân sämmiláid tehelumos organisaatio tooimâ oovtâst áámmátáiđusij pargeigijn. Anam tehelâžžân sämmilii kulttuuräärbi siäiluttem, mut museo huksee meid puátteevuođâ äärbi”, iätá Taina Pieski museo tiäđáttâsâst.

Käldee:

Taina Pieski Saamelaismuseo Siidan museonjohtajaksi (siida.fi)

Kove: Minna Saastamoinen/Studio Borga

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...