Ruotâ lii vuáittám ive 2023 Euroviisuid

Euroviisui fiinaal uárnejui vyesimáánu 13. peeivi Liverpoolist, Ovtâstum kunâgâskoddeest. Finalist fáárust lijjii 26 enâmid. Kišto vuoitij Ruotâ ovdâsteijee Loreen pittáin Tattoo. Sun finnij ohtsis 583 čyegisid. Nubben poođij Suomâ ovdâsteijee Käärijä, kii finnij ohtsis 526 čyegisid. Kuálmádin poođij Israel ovdâsteijee Noa Kirel pittáin Unicorn, mii finnij ohtsis 362 čyegisid.

Taat lii jo nubbe vuáittu Loreenân, ko sun vuotij kišto meiddei ive 2012. Talle kišto uárnejui Bakust, Azerbaidžanist. Loreen lii tuše nubbe artist, kii lii vuáittám Euroviisuid kuohtii. Vuossâmuš lii irlandlâš lávloo Johnny Logan, kii vuoitij kišto iivij 1980 já 1987.

Käärijä puáđus lii Suomâ nubben pyeremus puáđus historjást, já puoh pyeremus puáđus suomâkielâlii lavlui. Suomâ vuoitij Euroviisuid ive 2006 eŋgâlâškielâg pittáin Hard Rock Hallelujah. Talle ovdâsteijen lâi hard rock -juávkku Lordi.

Käärijä pittá Cha cha cha lâi čielgâsávt keččei jiellâh. Keččei jienâstmist tot finnij 376 čyegisid, já 18 enâmid adelii toos tievâ čuággáid ađai 12 čyegisid. Ruátálâš pittá vuod finnij tuše 243 čyegisid keččein, ige tot finnim oovtâgin enâmist tievâ čuággáid. Loreen kuittâg vuoitij ubâ kišto, tastko sun finnij 190 čyegisid eenâb ko Suomâ raađij jienâstmist já raađij já keččei čuággáh rekinistuvvojeh oohtân.

Keččei jienâstmist piergij uáli jo pyereest meiddei Taažâ ovdâsteijee Alessandra. Nuorâ italialâš-taažâ lávloo finnij keččein 216 čyegisid já poođij kuálmádin keččei jienâstmist. Raađij jienâstmist sun ij kuittâggin piergim siämmáá pyereest, já tondiet sun poođij viđâdin ubâ kištoost Italia ovdâsteijee maŋa.

Puáttee ive Euroviisuh-lávlumkišto uárnejuvvoo Ruotâst. Tot lii jo čiččâd kerdi, ko Ruotâ uárnee kišto. Suomâ lii jo almottâttâm ive 2024 kiišton.

Käldee:

Euroviisuh-lávlumkišto virgáliih siijđoh

Kove: Unif (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...