Ruotâ lii vuáittám ive 2023 Euroviisuid

Euroviisui fiinaal uárnejui vyesimáánu 13. peeivi Liverpoolist, Ovtâstum kunâgâskoddeest. Finalist fáárust lijjii 26 enâmid. Kišto vuoitij Ruotâ ovdâsteijee Loreen pittáin Tattoo. Sun finnij ohtsis 583 čyegisid. Nubben poođij Suomâ ovdâsteijee Käärijä, kii finnij ohtsis 526 čyegisid. Kuálmádin poođij Israel ovdâsteijee Noa Kirel pittáin Unicorn, mii finnij ohtsis 362 čyegisid.

Taat lii jo nubbe vuáittu Loreenân, ko sun vuotij kišto meiddei ive 2012. Talle kišto uárnejui Bakust, Azerbaidžanist. Loreen lii tuše nubbe artist, kii lii vuáittám Euroviisuid kuohtii. Vuossâmuš lii irlandlâš lávloo Johnny Logan, kii vuoitij kišto iivij 1980 já 1987.

Käärijä puáđus lii Suomâ nubben pyeremus puáđus historjást, já puoh pyeremus puáđus suomâkielâlii lavlui. Suomâ vuoitij Euroviisuid ive 2006 eŋgâlâškielâg pittáin Hard Rock Hallelujah. Talle ovdâsteijen lâi hard rock -juávkku Lordi.

Käärijä pittá Cha cha cha lâi čielgâsávt keččei jiellâh. Keččei jienâstmist tot finnij 376 čyegisid, já 18 enâmid adelii toos tievâ čuággáid ađai 12 čyegisid. Ruátálâš pittá vuod finnij tuše 243 čyegisid keččein, ige tot finnim oovtâgin enâmist tievâ čuággáid. Loreen kuittâg vuoitij ubâ kišto, tastko sun finnij 190 čyegisid eenâb ko Suomâ raađij jienâstmist já raađij já keččei čuággáh rekinistuvvojeh oohtân.

Keččei jienâstmist piergij uáli jo pyereest meiddei Taažâ ovdâsteijee Alessandra. Nuorâ italialâš-taažâ lávloo finnij keččein 216 čyegisid já poođij kuálmádin keččei jienâstmist. Raađij jienâstmist sun ij kuittâggin piergim siämmáá pyereest, já tondiet sun poođij viđâdin ubâ kištoost Italia ovdâsteijee maŋa.

Puáttee ive Euroviisuh-lávlumkišto uárnejuvvoo Ruotâst. Tot lii jo čiččâd kerdi, ko Ruotâ uárnee kišto. Suomâ lii jo almottâttâm ive 2024 kiišton.

Käldee:

Euroviisuh-lávlumkišto virgáliih siijđoh

Kove: Unif (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...