Maadâ-Afrik rand: uđđâ negatiivlâš ulâttâs

Ovtâstum staatâi stuorrâvuolgâttâsulmuu mield Kapkaavpugist viärjuh láá pieijum taampân, mon oomâst ryeššilâs finnodâh.

Maadâ-Afrik rand -kurssâ cuovkkij oppeet negatiivlii ulâttâs Ovtâstum staatâi dollar vuástá vástuppeeivi tastmaŋa ko Ovtâstum staatah sujâttii president Cyril Ramaphosa haldâttâs tast, et tot lii syele toimâttâm viärjuid Ruošân. Viärjui toimâttem puáhtá hiäjusmittiđ Maadâ-Afrik kävppikoskâvuođâid Ovtâstum statâiguin, moh láá Maadâ-Afrik nubben tehálumos kävppikyeimi.

Iđedist ohtâ dollar lâi 19,35 randid, mii lii uđđâ ulâttâs. Suijân toos lii tot, et Ovtâstum staatâi stuorrâvuolgâttâsolmooš Reuben Brigety naggij tuorâstuv, et moonnâm ive Maadâ-Afrik adelij viärjuid Lady R -nommâsii taampân, mon oomâst ryeššilâs finnodâh. Taat lii Ovtâstum staatâi uáinust hirmâd tuođâlâš äšši. Ramaphosa haldâttâs lii almottâm, et tuámmár áigu tutkâđ tábáhtusâid vuáđulávt.

Rand lâi vástuppeeivi korrâ teddui vyelni, tastko investisteeh láá huolâstum tast, et sujâttâs keežild Maadâ-Afrik puáhtá monâttiđ vuoigâdvuođâs peessâđ Ovtâstum staatâi markkânáid. Maadâ-Afrikist lii tääl máhđulâšvuotâ tuálvuđ tävirijd Ovtâstum staatáid tulittáá African Growth and Opportunity Act -laavâ vuáđuld.

Majemui kyevti ive ääigi rand lii mudoi-uv lamaš vaigâdis tiileest, já tot lii monâttâm masa 50 % jieijâs áárvust. Kesimáánu 4. peeivi 2021 kurssâ dollar vuástá lâi vala 13,35, mut tastmaŋa Maadâ-Afrik vaaluut lii hiäjusmâm čuuvtij, já taan oho tábáhtusâi tiet tot lii tääl aldanmin 20,00 rääji.

Käldeeh:

US accuses South Africa of supplying arms to Russia (www.ft.com)

Kove: Karelien Kriel (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...