Pirita Näkkäläjärvi lii Sämitige uđđâ saavâjođetteijee

Tavesämmilâš Pirita Näkkäläjärvi lii väljejum Sämitige uđđâ saavâjođetteijen 2024–2027 toimâpajan. Sun vuoitij jienâstmist nube iävtukkâs Anni Koivisto 13–8. Vuossâmužžân värisaavâjođetteijen väljejui Leo Aikio. Nubbe värisaavâjođetteijee lii Tuomas Aslak Juuso, kii ovdebáá toimâpaje tooimâi saavâjođetteijen. Sii lasseen stiivrân láá väljejum meiddei Karen-Anni Hetta, Tauno Ljetoff, Inka Musta já Asko Länsman.

Näkkäläjärvi valmâštui ive 2005 kävppitiettui maisterin Helsig kävppiollâškoovlâst, mon maŋa sun lii porgâm kuhháá maailmvijđosii finnodâhmaailmist. Iivij 2012–2017 sun tooimâi Yle Säämi hovdân, mut sun paasij oppâluámun jo čohčuv 2016. Siämmáá ive sun valmâštui uđđâsist maisterin London School of Economicsist. Tääl sun lii náguskirjetotkee Sibelius-Akatemiast.

45-ihásâš Näkkäläjärvi lii meid toimâm kuhháá sämipolitikkárin. Sun väljejui vuossâmuu keerdi Sämitiigán ive 2011 vaaljâin, main sun finnij 77 jiennâd. Näkkäläjärvi kuittâg iäránij Sämitiggeest jo čuávuváá ive kesimáánust, tastko sun väljejui Yle Säämi hovdân. Ive 2019 vaaljâin sun finnij 106 jiennâd já väljejui uđđâsist Sämitiigán. Čuávuváin vaaljâin ive 2023 sun finnij tuárvi jienâid, já nuuvt sun juátká sämitiggeairâsin vala nelji ive. Sämitige lasseen sun lii Aanaar váldustiivrâ jeessân.

Kimberli Mäkäräinen

Käldeeh:

– Tässä on uusi Saamelaiskäräjät (yle.fi)

– Pirita Näkkäläjärvi cealkán iežas eret Yles – sirdašuvvá ođđa bargui čakčat (yle.fi)

– Saamelaiskäräjävaalit 2019 (yle.fi)

– Sämitiggevaaljâi puáđus (www.samediggi.fi)

– Pirita Näkkäläjärvi válljejuvvui Sámedikki ođđa ságadoallin: ”Hálidan leat buot sámiid presideanta” (yle.fi)

Kove: Ville Fofonoff / Sämitigge

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...