Šoŋŋâkoodi ruopsâd adelum viđânubálov italialii kaavpugân korrâ pakkâs keežild

Italia tiervâsvuotâministeriö almoot, et lávvárdâhân enâmân lii adelum váruttâskoodi ruopsâd korrâ pakkâs keežild. Italiast láá lamaš šoŋŋâváruttâsah jo maŋgâ peeivi pakkâs keežild. Pasepiäiván ruopsis koodi finnejeh vitnubáloh kaavpugid.

Korrâ pakkâs lii vyerdimist Barist, Bolognast, Cagliarist, Campobassost, Cataniast, Civitavecchiast, Firenzest, Frosinonest, Latinast, Messinast, Perugiast, Pescarast, Rietist, Roomast já Viterbost. Pasepeeivi liiston lasettuvvoo meid Palermo.

Virgeomâhááh várutteh, et paahâs sáttá leđe riskâ meid tiervâs já aktiivlâš ulmui tiervâsvuotân, ij tuše riskâjuávhoid, uccâ párnáid já kroonisávt pyecceid. Avžuuttuvvoo, et ulmuuh iä monâččii peeivipaštui 11 já 18 kooskâst já et kolgâččij karveđ soojijd, main láá ennuv ulmuuh.

Anarâš aavis njunoštoimâtteijee Fabrizio Brecciaroli lâi Italiast jieijâs vaanhimij päikkikaavpugist Jesist eidu pakkâsumos ääigi. Suu mielâst puoh unohumos peivi lâi majebaargâ, kuás Jesist lâi 41 cekkid liegâs. Iho-uv lâi suullân 30 cekkid, já tondiet lâi vaigâd uáđđiđ. Peiviv kaavpugist koolgâi velttiđ peeivipaštuu já mušteđ juuhâđ távjá. Ohtâ šiev konstâ lâi moonnâđ merâriidon ain ko máhđulâš já viettiđ ennuv ääigi čääsist.

Majebaargâ 11.7. Jesist lâi 41 cekkid liegâs.

Eres-uv sojij Euroopist lii paahâs

Kreikkaast turistijd kiäsutteijee Akropolis-čummâ kiddejui korrâ pakkâs keežild ubâ ehidispiäiván vástuppeeivi. Páihálii Ruopsis riistâ mield saajeest lijjii maaŋgâs jámálgâm teikâ šoddâm uáivijorgáldâssân pakkâs keežild. Táválávt tágáreh ulmuuh iä annaam kappeer teikâ haatâ, mii lii uáli tehelâš pakkâs ääigi.

Čuávuvái peivij meid eres kuávluh Euroopist kärttih killáđ pakkâsist: Espanja, Ranska, Saksa já meid Puola finnejeh jieijâs pakkâ pááru aldemui peivij ääigi.

Euroop liegâsvuotâulâttâs, 48,8 cekkid, mittedui Sisiliast Italiast porgemáánust 2021. Šoŋŋâtietteeh vyelgih jo ton jurdust, et vala taan keesi taat Euroop ulâttâs kirdettuvvoo historján.

Käldeeh:

– Previsioni meteo, con l’anticiclone Caronte eccezionale ondata di caldo con picchi di 43 °C anche a Roma (www.repubblica.it)

– Kaliforniassa voidaan mitata sunnuntaina maapallon mittaushistorian lämpöennätys – samalla rankkasateet koettelevat Aasian maita (yle.fi)

– 44 graden in Griekenland, Akropolis halsoverkop ontruimd (nos.nl)

Koveh: Fabrizio Brecciaroli

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...