Maailm puárásumos piäiválâš aavis almostui majemuu tove päviraavisin kesimáánu loopâst

Wiener Zeitung -aavis almostui majemuu tove piäiválâš päviraavisin kesimáánu 30. peeivi 2023. Wiener Zeitung almostuuškuođij Wiennerisches Diarium -noomáin porgemáánust 1703 Nuorttâriijkâ uáivikaavpugist Wienist, mon áánsust tot lâi maailm puárásumos piäiválâš päviraavis.

Majemuu nummeer ovdâlohheest luuvâi “320 ihheed, 12 presidentid, 10 kiäisárid, 2 täsivääldi, 1 aavis.”

Suijân piäiválii päviraavis loopâtmân lii ruttâvänivuotâ, mon tovâttij laavâ nubásmittem Nuorttâriijkâst. Cuáŋuimáánust asâttum uđđâ laavâ mield finnoduvah iä innig taarbâš mäksiđ maiden talle ko toh halijdeh pieijâđ almottâsâid päviraavisáid. Almottâsmáávsuh lijjii stuorrâ puátu Wiener Zeitung -aavisân, já toittáá aavis ij innig piergim ruđâlávt.

Lii arvâlum, et lahânubástus čuávumuššân aavis monâttij joba 18 miljovn eurod, já tondiet tot kaartâi kepidiđ pargovievâs. Aavis ceelhij luovâs ohtsis 63 parged. Ovdâmerkkân toimâttâskodde kepidui 55 pargest 20 pargei.

Puátteevuođâst aavis almostuvá tuše neetist. Ton lasseen ulmen lii almostittiđ päviraavis ohtii mánuppaajeest. Tot ij lah kuittâg vala tiäđust, kuás tot almostuuškuáđáččij.

Käldeeh:

– Maailman vanhin päivittäinen sanomalehti ilmestyi viimeistä kertaa printtinä (www.hs.fi)

– World’s oldest national newspaper prints final edition after 320 years (www.theguardian.com)

Kove: Andrys Stienstra (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...