Pakkâ šoŋŋâ lii puátimin Suomân

Kesimáánu algâ lii lamaš uáli jo čuásis, já mánuppaje 1. peeivi Anarist joba muotij mottoom verd. Onne-uv mittár pajaniš paijeel 15 ciäkán tuše Maadâ- já Viestâr-Suomâ riddokuávluin.

Tile kuittâg muttoo oholoopâ ääigi. Lávurduv já pasepeeivi koskâsii iijâ Suomân puáđiškuát lieggâsub áimu maadâviestârist, já ubâ enâmist lii lieggâsub. Áimutiettuu lágádâs meteorolog Piia Rauhamäki mield pasepeeivi puoh lieggâsumos lii viestârriddoost. Kokkola kuávlust liegâs lii suulân 23–24 cekkid. Säämist-uv pasepeeivi lii vyerdimist paijeel 20 cekkid.

Lieggâ kesišoŋŋâ juátkoo vuossaargâ, kuás Maadâ-Suomâst piäsá navdâšiđ suulân 23–24 ceehist. Majebaargâ lii paahâs aainâs-uv Maadâ-Suomâst, kost puáhtá leđe suulân 25–26 cekkid. Koskokko-uv lii liegâs. Talle suulân 25 ceehi lieggâsist puáhtá navdâšiđ ain Jyväskylä aloduv räi. Tuorâstuv šoŋŋâ lii vaarâ siämmáálágán ko koskoho, mut ton maŋa tärhis ennustâsâid lii vala vaigâd rähtiđ.

Nabai jonsahpeeivi šoŋŋâ? Veikkâ jonsahpeiviennustâsah iä lah vala hirmâd lyetittetteeh, te taid puáhtá kuittâg rähtiđ. Foreca meteorolog Anne Latvala mield jonsahpeiviohhoost liegâs lii 20–22 cekkid mäddin, 18–22 cekkid Koskâ-Suomâst ain Maadâ-Laapi räi já suulân 15 cekkid Tave-Laapist.

Latvala muštâl meiddei tom, et jonsahpeeivi räi oroččij lemin koškásub ko táválávt. Viestâr-Suomâst sättih puáttiđ páiháliih arveuávtih, mut tađe eenâb oorvijd ennustâsah iä eidu tääl uáini.

Käldee:

Helle vyöryy nyt Suomeen – tämä on tilanne juhannuksena (www.is.fi)

Kove: Rosy (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...