Ulmuuh kirdeh oppeet Mánudâžân paijeel 50 ive kooskâ maŋa

Cuáŋuimáánu 3. peeivi lii historjálâš peivi Mánudâžân maađhâšmist: talle NASA já Kanada komovuotâornijdume CSA (Canadian Space Agency) almottává tijme 18 Suomâ ääigi, kiäh nelji astronaut väljejuvvojeh kirdeđ Artemis II -rakettáin Mánudáá pirrâ já maassâd Enâmân. Tilálâšvuođâ puáhtá čuávvuđ NASA televisiost NASA aapistnettisiijđoin.

Artemis II lii vuosmuš almaidittum testamkirdem NASA-komovuotâornijdume komovuotâmaađhijn, moi ulmen lii finniđ ulmuu orroođ kuhheeb ääigi Mánudáá aaseest tieđâlij iskosij várás. Artemis II vuáđuduvá luhostum Artemis I -kirdemteestân, mii kiirdij 1,4 miljovn mailid (nyevt 2,25 miljovn kilomeetterid) Mánudáá tuáhá testađ systeemijd ovdil astronautij vuolgâttem siämmáá máátkán. Olmooš ij lah iällám Mánudáást Apollo 17 -määđhi maŋa, mii kiirdij juovlâmáánust 1972. Esken Artemis III -kirdem siäivu Mánudáá asan. Juurdân lii siäivuđ Mánudáá maadânäävi kuávlun tobbeen leijee čääsi keežild. Artemis III -kirdem lii tääl vuávájum ihán 2025. NASA lii ovdil almottâm, et talle Mánudáá asan lavkkiv nissoonolmooš já taggaar olmooš, kiäst lii ivnáás liške.

Artemis II -kirdemân kiävttoo Euroopist ESAst (European Space Agency) valmâštum rakkeet palvâlemmooduul, mon nommâ lii ESM–2, European Service Module 2. Taat lahtoo uássin NASA Orion -rakkeet. Suullân 10 peivid pištee kirdemmääđhi ääigi juurdân lii testađ Orion-komovuotâskiijpâ ulmuu jiegâstpissoom huolâtteijee systeemijn já tuođâštiđ tekniik toimâm toos, et olmooš puáhtá aassâđ já porgâđ kieŋâlâsâst komovuođâst.

Media lii meid puávdejum cuáŋuimáánu 3. já 4. peeivij tilálâšvuotân savâstâllâđ Artemis II astronautijgijn. Meiddei eres äššitobdeeh, kiäh pargeh Artemis-missioin, láá fáárust.

Käldeeh:

NASA, Canadian Space Agency to Assign Artemis II Moon Astronauts (www.nasa.gov)

Artemis (www.nasa.gov)

Artemis III: NASA’s First Human Mission to the Lunar South Pole (www.nasa.gov)

Kove: JB (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...