Pargojaskoh Ranskaast: luodah kiddejum, junáh iä jođe, lyeneh iä viežžuu

Ranskaast lii uđđâsist algâttum jasko ton vuástá, et iäláttâhahe pajeduuččij. Ranskaliih peesih tääl iäláttâhân 62-ihásâžžân, mut president Macron haalijd pajediđ iäláttâhave 64 ihán. Juurdân lii, et parlament tuhhiittičij nubástus taan máánu loopâst.

Almolâš jotolâh lii joskâm jotemist, škoovlah láá kiddâ, maaŋgâ saajeest lyeneh iä viežžuu já meiddei kyermiautovyeijeeh láá pargojaskoost. Oljopyevtittemlágádâsâi Esso já TotalEnergies puohtui pyevtittem lii aštum já meiddei šleeđgah iä tooimâ tego kalgeh.

Mielâčájáttâsah láá uárnejum jo kuuđâ peeivi ääigi, já miljovneh ulmuuh láá uásálistám toid. Áámmátovtâstusah láá uhkedâm, et jaskoh sättih ain pišteđ maŋgâ peeivi, meiddei oljopyevtittemlágádâsâi já ryevdikiäinu uásild, tassaaš ko iäláttâhave pajedemiävtuttâs lii macâttum.

Paris taavaabeln Amiensist moottorkiäinu lii kiddejum já puoh jotteem stuorrâ ráhtálâšvuotâkuávlun lii estum. Autovyeijeeh čuážžuh luoddâpellâst jieijâs auto paaldâst.

Maaŋgah ulmuuh, kiäh kuittâg láá moonnâm paargon, tuárjuh toorjâtooimâid. Uáiviltutkâmeh čäittih, et eenâbloho jienâsteijein iä tuárju iäláttâhave pajedem.

Haldâttâs mield iäláttâhave pajedem 64 ihán lii velttidmettum, vâi puátteevuođâst-uv lii máhđulâš tähidiđ iäláttuv:

”Mun iberdâm, et ulmuuh iä haalijd porgâđ kyehti ive kuhheeb, mut tot lii velttidmettum”, iätá uáiviminister Elisabeth Borne Ranska televisiost.

Sämmilâš kirječällee já jurgâleijee Jovna-Ánte Vest oro Pariisist, kost jasko čuuvtij vaaigut. Meiddei sust lii jieijâs uáivil jaaskon:

”Kalehân näävt viijđes jasko ain vaaigut táválii ulmuu elimân. Jiemge mun ibbeerd, magarij agâigijn ulmuuh láá jaskoost. Táválâš tiervâs olmooš ij lah iäláttâhavveest 62-ihásâžžân. Mun tiävdám forgâ 72 já must lii ain korrâ pargomohtâ. Toos tiäđust-uv vaaigut tot-uv, et must iä lah lamaš stuárráábeh tiervâsvuotâčuolmah”, Jovna-Ánte Vest muštâl.

Käldee:

Staking Frankrijk: wegblokkades, treinstaking, afval wordt niet opgehaald (www.nos.nl)

Kove: Walkerssk (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...