Nisonijpeivi viättoo njuhčâmáánu 8. peeivi

Njuhčâmáánu 8. peeivi viättoo almugijkoskâsâš nisonij peivi, mii lii viettum 1900-algâpele rääjist. Ive 1975, mii lâi almugijkoskâsâš nisonij ihe, Ovtâstum aalmugkodeh nonnij peeivi viettim, já taat peivi finnij siämmást noomâ ”Ovtâstum aalmugkudij nisonij vuoigâdvuođâi já almugijkoskâsii ráávhu peivi”. Maaŋgâ enâmist tot lii meid virgálâš juhlepeivi.

Fastâ utken lii šoddâm jo, et almaah kunnijâtteh nisonijpeeivi enijdis, kálguidis, nissoonskipárijdis, pargoskipárijdis já eres aldaaš nisonijd kukáigijn teikâ eres smavvâ lahjijgijn. Motomijn enâmijn taan peeivist lii siämmáá noonâ teikâ joba nanosub saje ko enijpeeivist.

Motomeh käävpih jyehih ruusuid nissoonäššigâssáid nisonijpeeivi kunnen. Maaŋgâ enâmist (el. Italiast) mimosakukáh skeŋkkejuvvojeh nisonáid.

Käldee:

Kansainvälinen naistenpäivä (www.ykliitto.fi)

Kove: jacqueline macou (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...