Venus já Jupiter cummâlistev nubijdis

Uárjáábel almeest láá jo muáddi peeivi oinum aldaluvâi muáddi kirkis čuovâ, moh iteh piäiváá lyeštim maŋa. Taah láá planeteh Jupiter já Venus, moh láá njuhčâmáánu 1. peeivi aldemustáá nubijdis. Aldemui peivij toh jo käidiškyeteh nubijnis, mut toh liijká uáinojeh miäldáluvâi val muáddi oho. Ursa mield taah planeteh uáinojeh pyereest meid Suomâst.

NOS-uđđâseh muštâleh, et täsnitiettee Theo Jurriens (Rijksuniversiteit Groningen) mield ”alda” lii komovuođâst relatiivlâš toopâ: tuođânálásávt taah planeteh láá puoh aldemustáá oinuudijnis-uv vala čuođij miljovnij kilomeetterij keččin nubijnis, veik ulmuu čaalman toh oroh-uv lemin masaba ohtâ täsni teikâ aaibâs jo miäldáluvâi. Sun sárnu optisii seemist.

Jurriens muštâl NOS-uđđâsáid, et njuhčâmáánu 1. peeivi räi Jupiter lii paajeeb plaaneet já Venus vyeleeb. Talle taah láá nuuvt aldaluvâi, et čaalman uáinoo masaba tubletäsni. Njuhčâmáánu 2. peeivi já ton maŋa planeteh käidiškyeteh nubijnis, já tile muttoo. Talle Venus paijaan paajeeb planetin.

Jurriens mield planetij puáttim näävt alda nubijdis lii härvinâš. Čuávuváá tove taat siämmáš almoon uáinoo eehidalmeest eskin vááijuv 20 ive keččin, ive 2040.

Käldeeh:

Tähtitaivas nyt (www.ursa.fi)

Twee heldere lichtpunten in de hemel: Venus en Jupiter ’kussen’ elkaar (www.nos.nl)

Kove: Thomas Breher (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...