Aanaar kieldâ piergee šleđgâjyehimáin

Aanaar kieldâ tieđeet, et ton stivrimjuávkku lii oovtâst Inergiain valmâštâllâm värivuávám máhđulij muuneeld vuávájum šleđgâpođhâi várás.

Ubâ Suomâ šleđgâtile haaldâš vuáđuviermifinnodâh Fingrid, mii rävvee šleđgâviermifinnoduvâid páihálij šleđgâpođhâi tooimânpiejâmist, jis uáinusist lii šleđgâvänivuotâ. Šleđgâpoođhah hettiiččii ulmuu aargâ máhđulávt argâpeivij tijme 7–10 já tijme 16–20 adai huššâpudâi ääigi. Šleđgâpoođhah pištáččii maksimaallávt kyehti tiijme häävild. Máhđulâšvuođâi mield šleđgâpoođhâst tieđettuuččii ulmuid jo ovdebáá eehid. Táválii asâmist tággáár poođhâ ääigi ovdâmerkkân čääsi kulâttem kolgâččij velttiđ nuuvt ennuv ko máhđulâš.

Sosiaal- já tiervâsvuotâpalvâlusâi uásild tiervâsvuotâkuávdáást lii värivyeimimaašin, nuuvt et tobbeen já meiddei pehtilittum palvâlemaassâm ohtâduvâin toimâ juátkoo táválávt. Päikkitipšoost tagareh ulmuuh, kiäh tarbâšeh eellimtoimáid tehelijd šleđgâruustigijd teikâ išepiergâsijd, sirdojeh táárbu mield tiervâsvuotâkuávdážân šleđgâpođhâi ááigán. Pargeid finnee ain ohtâvuođâ šleđgâpođhâi ääigi-uv.

Meiddei škoovlah já arâpajasšoddâdem láá rahttâttâm šleđgâpođháid. Škoovlah iskeh toimâđ šleđgâpođhâi ääigi táválávt, mut máttááttâs siskáldâs sáttá kuittâg muttuđ. Škovlâmääđhih pyehtih tábáhtuđ sevŋâdâsâst-uv kátučuovâittáá, mut talle jotemist kalga leđe eromâš várugâs. Purrâmušpalvâlus Kaarre kievkkân rahttât šleđgâpođhâi várás muulsâiävtulâš purrâmušâi falâmáin.

Kieldâ pyereed rahttâttâm šleđgâpođháid ei. rähtimáin váiloo värivyeimilahtemijd kriittisâš soojijd sehe tot áigu skappuđ uđđâ värivyeimimaašin.

Tuáimei uáinust lii tehelâš vuáváđ jo muuneeld toimâmvuovijd spiekâstâhlij ääigi. Inergia tieđeet máhđulijn poođhâin ain ko tot lii máhđulâš. Jis šleđgâvänivuotâtile itá paifakkist, ovdâmerkkân mottoom vave tiet, te tast ij ain lah máhđulâš tieđettiđ muuneeld. Inergia vahetiäđáttâsah láá nuuvtá puoh äššigâssáid, já taid lii máhđulâš tiiláđ jieijâs puhelimân Inergia viermisiijđo peht čujottâsâst www.inergia.fi > OmaInergia.

Lii pyeri mušteđ, et jyehi olmooš puáhtá estiđ šleđgâvänivuotâtile šoddâm keeppidmáin šleđgâkevttim jieijâs aargâst.

Käldeeh:

Kysymuksiä ja vastauksia mahdollisesta sähköpulasta (www.inergia.fi)

Kunta varautuu sähkökatkoihin (www.inari.fi)

Tietoa sähköpulasta (www.fingrid.fi)

Kove: 0fjd125gk87 (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...