President Mauno Koivisto muštomerkkâ almostittoo lávvárduv 25.11.2023

President Mauno Koivisto muštomerkkâ almostittoo lávvárduv 25.11.2023 Pikkuparlamentti muorâstuvâst Helsigist. Talle president Koivisto šoddâmist láá kuullâm čyeti ihheed. Staatârääđi kunnijât muštomerháin president Koivisto mušto já merhâšittee eellimpargo.

Välittäjä-nommâsii muštomeerhâ lii suunâttâllâm já ráhtám koveverree Kirsi Kaulanen, kote vuoitij ive 2021 staatârääđi kanslia ornim ávus muštomerkkâkišto.

Taiđâlávt ollâtásásii kiišton pottii ohtsis 110 tuhhiittum iävtuttâssâd. Palhâšumelävdikodde valjij iävtuttâs, já lävdikoodán kullojii president Mauno Koivisto muštomerkkâtoimâkodde já kyehti Suomâ Taiđârij seervi nomâttem taiđârjeessân.

Staatârääđi kanslia lii tiilám Välittäjä-nommâsii veerrâm koveverree Kirsi Kaulasiist. Haahâmsopâmuš árvu lii 1 035 000 eurod.  Staatârääđi kanslia skeŋkkee valmâš veerrâm uássin Helsig kaavpug taaiđâčuágálduv. Suomâ presidentij puoh virgáliih muštomeerhah láá uáivikaavpugist.

Veerrâm lii viđânubálov meetter kukkosâš já kuuđâ meetter alosâš. Tot lii rahtum ruástuhánnáá tiärásist, já tast láá kyehti uási. Tot piäijoo Pikkuparlamentti muorâstuv koskâvázáttuv kuohtui pelij, já ton čoođâ lii máhđulâš jotteeđ.

Suomâ alemus staatâhovdim uásálist tilálâšvuotân. Tilálâšvuođâst sárnuh täsivääldi president Sauli Niinistö já njunošminister Petteri Orpo. Tilálâšvuođâ muusikist västidává Sibelius-luvâttuv káámmárkuoro já Kaarti suáittukodde.

Tilálâšvuotâ lii áávus puohháid. Ulmuuh peesih uápásmuđ pyerebeht Välittäjä-muštomeerkân nyevt 17:40 ääigi.

Mauno Henrik Koivisto tooimâi Suomâ täsivääldi presidentin ivij 1982–1994. Sun lâi suátiveteraan, paŋkkihovdâ, filosofia tuáhtár, njunošminister já täsivääldi president, kote jođettij Suomâ Euroop union jesânin.

President Koivisto jaamij Helsingist 12.5.2017. Suu staatâliih hävdidmeh tuállojii Helsigist 25.5.2017. President Koivisto lii hävdidum Hietaniemi hävdienâmân.

Käldee:

– Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki paljastetaan lauantaina 25.11. (valtioneuvosto.fi)

Kove: Maecela (Wikimedia Commons)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...