Wiestejä Wanhasta Inarista -kirje lii almostum

Jorma Lehtola kirje Wiestejä Wanhasta Inarista: Taka-Lapin lukukirja lii tääl almostum. Kirje pieijui almosin Siidast vyesimáánu 26. peeivi, kuás Jorma viljâ Veli-Pekka Lehtola lâi meiddei fáárust. Veli-Pekka-uv lii tutkâm ennuv sämmilii kulttuur já historjá já lii meid čáállám tain.

Jorma Lehtola lii porgâm el. Apu-loostâ toimâtteijen, Skabmagovat-filmâfestivaal taiđâlâš hovdân já kirječällen. Sun lii ovdil jo čáállám muáddi kirje, mutâ taat lii vuossâmuš viijđes kirje, mii kieđâvuš páihálii historjá.

Kiirján láá nurrum puoh Aanaar kieldâ lostâartikkâleh 1800-lovo pelimuddoost ain 1940-lovo räi. Ađai kirjeest láá eenâb tallai ulmui mainâseh ko totkei čalluuh. Kirjeest láá mainâseh ovdâmerkkân Avveeljuuvâ kolleucâmist, virgealmai tohâmušâin, espanjataavdâst, maađhâšmist já Laapi suáđi tábáhtusâin. Kirjeest láá ennuv koveh já meiddei luvâttâllâm, mast puáhtá uuccâđ ulmuid sii noomâ vuáđuld.

Kirje puáhtá uástiđ jo maaŋgâ saajeest, tego Siidast.

Tuuli Paadar

Käldeeh:

Wiestejä Wanhasta Inarista -kirjan julkistamistilaisuus (www.tapahtumienlappi.fi)

Lehtola vieljažat čálliba meastaba gilvvu girjjiid sámiid ja báikkálaš historjjás – dál soai almmustahtiiga girjjiideaska oktanaga (yle.fi)

Kove: Dariusz Sankowski (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...