Čokkájeijee president Recep Tayyip Erdoğan lii vuáittám Tuurki presidentvaaljâid

Tuurki uđđâ presidentin šadda Vuoigâđvuotâ- já ovdánempiäláduv (AKP) nationalkonservatist Recep Tayyip Erdoğan, kii lii lamaš presidentin jo ive 2014 rääjist. Vaaljâi nube paajeest, mii uárnejui vyesimáánu 28. peeivi, sun vuoitij Täsivääldi aalmugpiäláduv (CHP) čižetpiäládâhlâš Kemal Kılıçdaroğlu. Erdoğan finnij virgálávt jienâin suullân 52 prosentid já Kılıçdaroğlu 48 prosentid.

Erdoğan finnij jo vyesimáánu 14. peeivi uárnejum vuosmuu paajeest stuárráámuu jienâmere, mut tot ij val aaibâs pijsám vaaljâi vyeittimân, ko toos ličij tarbâšâm 50 prosentid jienâin já Erdoğan jienah paccii 49,25 prosentân. Vaaljâin láin fáárust meid Memleket-piäláduv Muharrem İnce sehe čoonnâsmettumis Sinan Oğan, kote finnij suulân 5 prooseent jienâin. İnce kiäsádâđâi kištoost já lopâttij kampanjistem muáddi peeivi ovdil vaaljâi, montiet suu jienâmeeri lâi tuše suulân 0,5 prooseent.

Veik vaaljâin ij tábáhtum mihheen meendu dramaatlijd, te toh láá finnim meid kritik. Vaaljâi táppájeijee, oppositio iävtukkâs Kılıçdaroğlu naggij, ete Tuurki kyevti stuárráámuu kaavpugist, Istanbulist já Ankarast valjâvirgeomâhááh iä liččii nonnim puoh valjâurnáid já motomeh jienah liččii rekinistum maŋgii. Etyj já Euroop rääđi valjâtárkkojeijei mielâst Turkki ij teevdi vátámâšâid demokraatlij vaaljâi orniimân. Sii mielâst Tuurkist iä lah rijjâ mediah, já staatâ tieđettemniävuh láá iänááš Erdoğan já suu piäláduv vaikuttâs vyelni, mon tiet Erdoğan lii lamaš ennuv eenâb positiivlii čuovâst ko eres iävtukkâsah. Ton lasseen vaaljâlävdikodde ij lamaš toimâm tuárvi čoođâčyevveht já oppositio ovdâsteijeeh lijjii vuárnuttum. Positiivlâš peellin tárkkojeijeeh oinii kuittâg uáli ollâ jienâstemprooseent, mii vuossâmuu puudâ ääigi lâi masa 90 prosentid.

Recep Tayyip Erdoğan lii väldipaajees ääigi sirdám presidentân väldivuoigâdvuođâid, moh ovdil lijjii kuullâm parlamentân já uáiviministerân. Ton lasseen sun lii kepidâm riehtilágádâs jiečânâsvuođâ. Majemui aaigij Tuurki olmoošvuoigâdvuotâtile já jiečânâs mediai toimâ láá moonnâm hyeneeb suundán, já ovdâmerkkân maaŋgah Erdoğan haldâttuv vuástálisteeh láá karttâm faŋgâlân.

Käldee:

Vaalitarkkailijat: Turkki ei täytä periaatteita demokraattisten vaalien järjestämiselle (www.hs.fi)

Kove: Gerd Altmann (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...