Rotterdam elleikärdi Blijdorp muurâšt: Bokito-gorilla lii jáámmám

Rotterdam elleikärdi muurâšt Vuáládâhenâmijn: ton peeggâlmumos ässee, silbâselgigorilla Bokito, lii jáámmám nohádittem ääigi. Elleikäärdi hovdâ Erik Zevenbergen tieđeet Bokito jämimist näävt:

Bokito-gorilla jaamij Blijdorp elleikäärdist vyerdihánnáá cuáŋuimáánu 4. peeivi. Bokito lâi lamaš illávaje jo pasepeeivi rääjist. Vuossaargâ ton suándi tutkui já tot onnui pyerebeht čalmeest. Majebaargâ ton tile ij lam ollágin puáránâm. Tondiet elleituáhtár meridij tutkâđ tom pyerebeht, noháditij tom já adeliđ toos suonân kolgos. Bokito jaamij nohádittem ääigi. Jäämmimsuijâ ij lah vala čielgâm, já äšši totkoo. Gorillajuávkku muurâšt čuuvtij njunošis monâttem. Meiddei pargeeh já eromâšávt gorillai tipšooh láá soroliih.

Bokito šoodâi njuhčâmáánu 14. peeivi 1996 Berlin elleikäärdist. Ive 2005 Bokito sirdui Rotterdam elleikáárdán Euroop näliohjelm keežild. Ive 2007 Bokito lâi maailm uđđâsijn ko tot kárgái gorillasuollust já suorgâttij ulmuid: tot ruotâi pirrâ elleikäärdi tassaaš ko elleituáhtár noháditij tom nohádittemtavgijn elleikäärdi raavvâdviäsust. Ohtâ nissoon ruásnului viärráht Bokito volliittem keežild já kaartâi čuopâduđ luhhii. Kárgám maŋa Bokito tolvui maassâd gorillasuollui, mon koolgâi tivodiđ já nonniđ ton várás, amas kárgáámeh tábáhtuđ uđđâsist. Taan tábáhtus maŋa hollandkielân šoodâi uđđâ eđâldâh eromâš noonâ tiŋgáid: ”Bokito-proof”, adai Bokito-čaavdes.

Bokito finnij elleikäärdist maajeeldpuátteid já tast šoodâi sosiaallâš peerâores. Tot meid tuhhiittij ”piämmukaandâ”, mii lii uáli epitáválâš gorillaid. Bokito toolâi gorillaperrust oornig já almolii ráávhu.

Käldee:

– Gorilla Bokito overleden (www.diergaardeblijdorp.nl)

Kove: Edo Emmerig (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...