Japanist leevvân tääl varâlâš tavdâ, mii imâštât äššitobdeid

Härvinâš mut koddee bakteernjuámmum leevvân tääl Japanist ulâttâsliävttoin.

Koččâmuš lii A-juávhu streptokokbakteerist, mii toovvât jiegâvarâlii šokkisyndroom. Majemui luuvij iivij streptokoknjuámumij meeri Japanist lii pissoom koskâmiärálávt 100 já 200 kooskâst. Tijmá njuámumeh lijjii kuittâg 894, já tääl algâivveest njuámumeh láá rekinistum jo 517. Spiekâstâhlâš njuámumijn lii tot, et toi jamâlâšvuotâ lii 30 prosentid.

Jaapaan virgeomâhááh avžuutteh ulmuid huolâttiđ kietâhygieniast. Ton lasseen sij aneh tehálâžžân tom, et turisteh tietih tiileest. Njuhčâmáánu loopâst Tave-Korea macâttij jyelgipálluspeelâ Japanáin njuámumij tiet.

Äššitobdeeh iä tieđe, et mii lii suijân njuámumij lassaanmân. Oovtâ arvâlus mield koronavirusnjuámumeh láá hiäjusmittám ulmui immuniteet. Ton lasseen koronaviruspandemia áigásij raijiittâsâi meddâlistem lii vaiguttâm njuámumij leevvânmân.

Lilja Kallio

Käldee:

– Deadly infection spreads across Japan (www.travelweekly-asia.com)

Kove: Pierre Blaché from Pixabay

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...