Syemmilâš kirječällee Timo Parvela lii iävtukkâssân Hans Christian Andersen -kirjálâšvuotâpalhâšume uážžon

Syemmilâš kirječällee Timo Parvela lii iävtukkâssân almugijkoskâsii Hans Christian Andersen -palhâšume uážžon. Palhâšuumeest västideijee orgnisaatio IBBY, International Board on Books for Young People, tieđeet ääšist päikkisijđoinis.

Hans Christian Andersen -palhâšume lii enâmustáá áárvustonnum párnáikirjálâšvuođâpalhâšume maailmist. Taat tubdâstem nomâttuvvoo meid ”párnáikirjálâšvuođâ Nobelin”. Palhâšume mieđettuvvoo kirječällei, kiän puovtâdâs lii merhâšitteht vaiguttâm párnáikirjálâšvuotân. Parvela kirjeh láá tobdoseh pirrâ maailm: suu kirjeh láá jurgâlum nyevt 40 kielân, já toh láá almugijkoskâsávt vuobdum paijeel kuttâ miljovn pittád. Parvela Ella já skipáreh -rááiđu kulmâ vuosmuu kirje láá jurgâlum meid anarâškielân. Taid lii jurgâlâm FM Henna Tervaniemi. Anarâškielân láá jurgâlum Ella já skipáreh 1Ella já skipáreh 2 sehe Ella Laapist. Kiirjijd lii kuástidâm Anarâškielâ servi.

Hans Christian Andersen -palhâšumán asâttum iävtukkâsâin láá väljejum kuttâ finalist. Parvela lasseen finalist kištottâleh brasilialâš Marina Cosalanti, nuorttâriijkâlâš Heinz Janisch, maadâkorealâš Lee Geum-yi, belgialâš Bart Moeyaert já vuáládâheennâmlâš Edward van de Vendel.

Ton lasseen Hans Christian Andersen -palhâšume keigejuvvoo oovtâ kovvejeijei. Kovvejeijeefinalisteh láá kijnálâš Cai Gao, puolalâš Iwona Chmielewska, brasilialâš Nelson Cruz, espanjalâš Elena Odriozola, kanadalâš Sydney Smith já chilelâš Paloma Valdivia. Suomâ iävtukkâs Linda Bondestam ij olláám finalistij juávkun.

Palhâšume juáhhoo jyehi nube ive. Vuosmuu tove tot juohhui ive 1956.

Parvela lii eromâš tobdos eidu kirjesärjistis Ella ja kaverit. Taan säärjist láá almostum ive 1995 rääjist ohtsis 32 romanid. Anarâškielâ servi juátká rááiđu kirjij kuástidem.

Eres kirjesäärjih Parvelast láá Hilma, Anna ja Antti, Sammon vartijat, Maukka ja VäykkäPate.

Hans Christian Andersen -palhâšume finnim iähtun lii tot, et kirječällee puovtâdmeh láá jurgâlum vijđáht maailm sierâ kieláid, vâi almugijkoskâsâš tuámárij juávkku pasta árvuštâllâđ iävtukkâs kirjálijd áánsuid.

Tuámárij juávkku váldá palhâšume mieđeetdijnis huámášumán kirječällee ubâ puovtâdem.

Hans Christian Andersen -palhâšume lii puáttám syemmilâš kirječällei tuše ohtii talle ko Tove Jansson palhâšui ive 1966.

Käldeeh:

– Hans Christian Andersen Awards 2024 (www.ibby.org)

– Kirjailija Timo Parvela ehdolla HC Andersen -palkintoon (ibbyfinland.fi)

Kove: Ronile (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Ovtâstum staatâi senatist láá tollum sosiaallii media jođetteijei koijâdâlmeh sosiaallii media vaikuttâsâin nuorâi torvolâšvuotân

Uđđâivemáánu 31. peeivi Ovtâstum staatâi seenaat ađai pajemuu ovdâskode lahâváljukodde koijâdâlâi sosiaallii media vuáháduvâi toimâjođetteijeid. Fáddán lâi vyeliahasij seksuaallâš puástukevttim já ávhástâllâm, mii sosiaallii...

Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân

Italialaš rock-muusikjuávkku Måneskin puátá vuosmuu tove Suomân puáttee keesi. Muusikjuávkku láávdást Seinäjokist Provinssi-festivaalist kesimáánu 27. peeivi. Muusikjuávkku lii makkuuttâm keččeid pirrâ maailm, já sii...

Áávus ry viggá orniđ tuárispeln perruid astoäigitooimâ

Ive 2022 keessiv vittâ eeni čokkânii Anarist. Sist puohâin lijjii sämikielâliih párnááh já sij suogârdii vuovijd faallâđ párnáidis astoäigitooimâid sämikielân. Sij meridii vuáđudiđ tađe...

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi

Sambialii irâttâsâst, mii uážui ovdedemiše Suomâst, kavnui pärnipargovyeimi. Irâttâs omâsteijee Lwenga Mulela mieldi koččâmâš ij lah pärnipargovyeimist tondiet ko párnáid ij lah maksum pälkki....

WWF lii kulluuttâm saimaanuárjoid pessimráávhu lasanem várás

Saimaanuárju lii nuárjušlaajâ, mii iälá tuše Suomâst. Tot lii uáli uhkevuálásâš. Saimaanuárjuh lasaneh kuovâ- teikâ njuhčâmáánust. Nuárjučiivgah šaddeh muotâpiäjust, mon niŋálâs lii kuáivum. Lii...