Etitile Albertast Kanadast meccipuálui keežild: 25 000 olmožid evakuistum

Kanada prooviins Alberta lii kulluuttâm etitile stuorrâ meccipuálumere keežild. Prooviins uáiviminister Danielle Smith almottij ääšist tieđettemtilálâšvuođâst, mast sun kuvvij tile ”oskomettum kriisin”.

Majemui peivij suullân 25 000 ässed láá karttâm kyeđđiđ aassâmvistees aldaneijee meccipuálui keežild, já vala suullân 5 000 olmožid kärttih evakuistuđ aldemui peeivij. Lávvárduv provinsist rekinistojii 110 meccipuállud, mii lii čiččâm eenâb ko peeivi ovdil. Virgeulmui almottâs mield 36 meccipuállud iä lah maggaargin kontrollist. Koškáduvâi já pakkâs keežild tullâpuálui meeri já vyeimi lii lasanâm.

Ko kuávlun lii kulluuttum etitile, te näävt uáiviminister Smith mield provinsist láá eenâb máhđulâšvuođah soottâđ tuulâ vuástá já páguttiđ ulmuid kyeđđiđ aassâmvistees.

Prooviins meccipuáluäššitobdee Christie Tucker mield meccipuálui riskâ lii olluv taan iveääigi. ”Mut tääl mecci lii puállám čuuvtij vijđásub kuávlust ko majemui viiđâ ive ääigi”, sun iätá tieđettemtilálâšvuođâst.

Tucker muštâl, et tääl suullân 122 000 hehtaarid meecijn láá pyelimin, já ovdebái ivij taat vijđodâh lii lamaš suullân 800 hehtaarid. Taan ive jo 350 000 hehtaarid meecist láá puállám, mii taha paijeel vittâ prooseent Alberta ubâlâš eennâmvijđoduvâst.

Käldee:

Alberta declares state of emergency as wildfires rage (globalnews.ca)

Kove: Dennis Larsen (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...