Etitile Albertast Kanadast meccipuálui keežild: 25 000 olmožid evakuistum

Kanada prooviins Alberta lii kulluuttâm etitile stuorrâ meccipuálumere keežild. Prooviins uáiviminister Danielle Smith almottij ääšist tieđettemtilálâšvuođâst, mast sun kuvvij tile ”oskomettum kriisin”.

Majemui peivij suullân 25 000 ässed láá karttâm kyeđđiđ aassâmvistees aldaneijee meccipuálui keežild, já vala suullân 5 000 olmožid kärttih evakuistuđ aldemui peeivij. Lávvárduv provinsist rekinistojii 110 meccipuállud, mii lii čiččâm eenâb ko peeivi ovdil. Virgeulmui almottâs mield 36 meccipuállud iä lah maggaargin kontrollist. Koškáduvâi já pakkâs keežild tullâpuálui meeri já vyeimi lii lasanâm.

Ko kuávlun lii kulluuttum etitile, te näävt uáiviminister Smith mield provinsist láá eenâb máhđulâšvuođah soottâđ tuulâ vuástá já páguttiđ ulmuid kyeđđiđ aassâmvistees.

Prooviins meccipuáluäššitobdee Christie Tucker mield meccipuálui riskâ lii olluv taan iveääigi. ”Mut tääl mecci lii puállám čuuvtij vijđásub kuávlust ko majemui viiđâ ive ääigi”, sun iätá tieđettemtilálâšvuođâst.

Tucker muštâl, et tääl suullân 122 000 hehtaarid meecijn láá pyelimin, já ovdebái ivij taat vijđodâh lii lamaš suullân 800 hehtaarid. Taan ive jo 350 000 hehtaarid meecist láá puállám, mii taha paijeel vittâ prooseent Alberta ubâlâš eennâmvijđoduvâst.

Käldee:

Alberta declares state of emergency as wildfires rage (globalnews.ca)

Kove: Dennis Larsen (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Kost kuorgah kirdâččeh? GPS-kuorgâi čuávvum: jäämmim, epivisesvuotâ já ilo

Ovdebáá tove mun čaallim Anarâš aavisist 27.3.2023 luándublogičalluu Kost kuorgah kirdâččeh?. Taat čaalâ muštâl GPS-kuorgâin já tast, maht kuorgâi čuávvum tábáhtuvá satelliitpiergâsáin já appijn....

Loddeinfluensa lii njuámmum kyevti suájákärjipargei Eŋlandist

Kyehti brittilii suájákärjipargee Eŋlandist láá finnim positiivlii puáttus loddeinfluensast. Taat paijeed Ovtâstum kunâgâskoddeest kavnum olmoošnjuámumij mere kuulmân. Kuohtuuh njuámmum finnim pargeeh porgáin njuámmum finnim suájákärjitáálust,...

Skábma – Snowfall videospellâ lii nomâttum iävtukkâssân tave-eennâmlâš kištoost

Skábma – Snowfall lii videospellâ, mii lii uážžum inspiraatio sämmilii kulttuurist já sämmilijn mainâsijn. Spellâ lii tääl iävtukkâssân Nordic Games Awards -kištoost, mii lii...

NoDaLiDa-kielâteknologiakonferensist Färsuolluin

Anarâš aavis tuálvu lohhes taan tove Färsuolluid NoDaLiDa-kielâteknologiakonferensân. NoDaLiDa tollui vyesimáánu 22.–24. peeivi Tórshavn kaavpugist, mii lii Färsuollui uáivikaavpug. Taat konferens uárnejuvvoo jyehi nube...

Kiđđâtulveh Laapi kuávlu kiksen

Čääci pajanij ollâgâsân Viestâr-Laapi kuávlust moonnâm ohhoost lieggâ šooŋâi já toi maŋa puáttám oorvij tiet. Viärráámuuh tulveh láá tiettum Tuárnusjuuvâst, kost härvinâš korrâ tulve väividij...