Saga Vanninen lii vuáittám MM-siilbâ nisonij viiđâ šlaajâ valdâlmist

Syemmilâš 20-ihásâš Saga Vanninen lii vuáittám pasepeivieehid MM-siilbâ nisonij viiđâ šlaajâ valdâlmist Glasgow hallikištoin. Vanninen čokkij viiđâ šlaajâst ohtsis 4 677 čyegisid, mii lii meiddei uđđâ Suomâ ulâttâs. Taat miitaal lii Suomâ nubbe miitaal MM-hallikištoin čoođâ aigij já siämmást meid vuosmuš nisonij miitaal. Vuosmuu miitaal vuoitij kuuláoigee Mika Halvari, kii vuoitij kole Barcelonast ive 1995. Kole Glasgowist viiđâ šlaajâ valdâlmist vuoitij belgialâš Noor Vidts 4 773 čuággáin, kii vuoitij jo nube tove MM-kole maŋaluvâi. Proonsi vuoitij Vuáládâhenâmij Sofie Dokter 4 571 čuággáin.

Vannisii miitaal ivne visásmui majemuu šlaajâst, 800 meetter kaččâmist, mast sun poođij kávcádin jieijâs persovnlijn ulâttâssáin aigijn 2:20.54.

Vuosmuu šlaajâst, 60 meetter äiđikaččâmist, Vanninen šoodâi nubben Ovtâstum staatâi Chari Hawkins maŋa. Vannisii äigi 8:33 lâi čiččâdin pyeremus.

Alodâhnjuškiimist Vanninen lâi kuálmád puátusáin 1,79 m. Suu ovdiibeln láin Bianca Salming puátusáin 1,82 m já Belgia Noor Vidts puátusáin 1,79 m.

Kuulá uigâmist Vanninen finnij puoh pyeremuu puáttus, já sun pajanij taan šlaajâ ääigi njunošsajan kuulmâ šlaajâ maŋa. Vanninen jieš muštâlij, et sust lâi taan maŋa šiev fiilis kišto ovdánmist.

Kukkodâhnjuškiimist sun njuškij 6,41 m, já táin puátusáin sun lâi šlaajâst nubbe. Suu ovdiibel noomâi Belgia Vidts, kii njuškij majemuin njuškimkerdijn 6,50 m.

Vanninen muštâlij YLE TV -sahhiittâlmist, et äiđikaččâmist suu vuolgâ ij lam hirmâd pyeri já et alodâhnjuškim luhostui pyereest. Eres šlaajah lijjii suu mielâst vuáđušlaajah, já 800 meetter kaččâmist sun irâttij visásmittiđ mitalis. Taan šlaajâst Vanninen kaačâi jieijâs ulâttâs 2:20.54 já lâi káávcád.

Vanninen lii meid kulmii väljejum ive nuorâ valastâllen.

Käldee:

– MM-hopeaa! Saga Vanninen, 20, räväytti jymypaukun – moninkertaista urheiluhistoriaa (yle.fi)

Kove: Erik van Leeuwen (Wikimedia Commons)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Hundârušmeh purrâmušveerhij pyehtimist Suomân

Uuđâs, et Lidl ij innig pyevti heđâlmijd já ruonnâsijd kirdemrahtin lii sehe pyeri já hyenes äšši. Lii pyeri, ete purrâmušveerhij CO2-luástuh kiäppáneh, mutâ hyenes...

Uđđâ kirječällee anarâškielân

Saijoos šiljoost skirviittâleh ulmuuh kirkis piäiváduvvâst. Lii koskokko, cuáŋuimáánu 3. peivi, já Aanaar keessilis kirjerááju siste kullojeh ilolâš povvâstem, uccâumogáá iloliih jienah já olmoošjuávhu...

Áimutiettuu lágádâs: Suomâ puttásumos áimu kávnoo-uv Pallasist

Sveiccilâš IQAir-irâttâs raapoort tieđettij moonnâm ohhoost, et maailm puttásumos áimu kavnuuččij Suáđigilist, Ucjuuvâst já Kuáccámist. Tast muštâlii eres lasseen Helsingin Sanomat sehe meid Anarâš...

Kanada áigu faallâđ nuuvtá estim nisonáid

Kanada haldâttâs áigu faallâđ nuuvtá äpittesvuođâ estim eennâm puoh suhâjuátkimahasáid nisonáid. Ääšist muštâlij Kanada išeuáiviminister Chrystia Freeland. Estimpillerij hadde lii Kanadast suullân 205 eurod ivveest....

Aleksi Virolainen lii vuosmuš syemmilâš, kote lii vuáittám maailm tehálumos Counter-Strike 2 -turnam

Syemmilâš Aleksi "Aleksib" Virolaisii juávkku Natus Vincere vuoitij Counter-Strike 2 -speelâ Major-turnaamist Kööbenhamânist maŋŋeed pasepeeivi ehidist njuhčâmáánu 31. peeivi. Major lii speelâ tehálumos já...