Jupiter jieŋâmáánuid totkee rakkeet páččoo cuáŋuimáánu 14. peeivi

Euroop komovuotâornijdume ESA (European Space Agency) čuávuvâš tutkâmmätki olá piäiváškode ulguubel Jupiterân. ”Juice”,  Jupiter Icy Moons Explorer (Jupiter jieŋâmáánui totkee) páččoo Ariane 5 -komovuotâskijppáin Euroop komovuotâkuávdáást Kouroust Ranska Guayanast cuáŋuimáánu 14. peeivi 2023. Rakkeet kirdemmätki merisajasis pištá käävci ihheed. Tot kirdá Eennâm já Venus lappâd Jupiterân. Ariane 5 -rakkeet pääččim puáhtá čuávvuđ reaalääigist ESA liiŋkâ peht.

Ko Juice ive 2031 olá merisajasis, tot tuđhâškuát kaasujietânâsplaaneet Jupiter já ton jieŋâmáánuid, main láá stuorrâ meerah. Taah máánuh láá Ganymedes, Callisto já Europa. Ganymedes lii piäiváškode stuárráámus máánu, já tast lii haapi siskeldittee kaasuriggee já meid magneetkieddi, moh iä kavnuu eres máánuin. Callisto lii Jupiter nubben stuárráámus máánu, mast láá ennuv kraattereh. Europa-máánust lii täsivis jieŋâase, mast láá ruáiruh. Arvâluvvoo, et suullân 15 kilomeetterid jieŋâ vyelni ličij suullân 100 kilomeetterid čääci. 

Ko rakkeet jorá Jupiter pirrâ, tot kirdá vistig 35 kerdid stuorrâ máánui lappâd ovdilgo tot molso juurrâmrađe Ganymedesân. Kunneeäŋgiris haahâ totká jieŋâmáánuid pehtilis káiduskarttim-, geofysikaallâš já rakkeet fáárust leijee instrumentijgijn. Olmooš haalijd ain tiettiđ, lii-uv Jupiterist kuássin lamaš eellim, vâi lii-uv eellim tobbeen mahtniigin máhđulâš. Juice čuávu tárkká Jupiter muálkkáás magneetlii suonjârdem- já plasmapirrâs já toi vuáruvaiguttâs mánuigijn já tot totká Jupiter-ornijdume tärhibeht kaasujietânâsâi arkkâtijppân jyehi saajeest universumist. 

Juice lii ESA stivrim haahâ, moos uásálisteh NASA, JAXA (The Japan Aerospace Exploration Agency) já Israel komovuotâornijdume. Tot lii vuosmuš stuorrâ luoka missio ESA Cosmic Vision -ohjelmist. Taan räi Jupiterist láá kavnum ohtsis 92 máánnud. 

Käldee:

– Jupiter Icy Moons Explorer (www.esa.int)

Kove: WikiImages (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Tanska parlament meridij Kooraan puáldim kieldimist

Tanska parlament lii tuhhiittâm laavâ, mii kiäldá oskoldâhlij tevstâi puáldim kirjen. Keevâtlávt taat meerhâš Kooraan puáldim kieldim. Koranij puáldim lii tijmá tovâttâm ennuv liävuttemesvuođâid...

Uđđâ nooveelantologia lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nooveelantologia, mon novellijd anarâškielâ sárnooh láá čáállám maaŋgâi iivij ääigi. Ton paječaalân lii väljejum Annika Pasasii čäällim nooveel paječaalâ ađai...

Suomâ juhlo jiečânâsvuođâpeeivi Presidentlanneest 6.12.2023

Täsivääldi president Sauli Niinistö tuáimá jiečânâsvuođâpeeivi juhlevuástáväldim išedin já váldá kálguinis Jenni Haukioin vuástá kuosijd Presidentlanneest koskoho, juovlâmáánu 6. peeivi 2023. Vuástáväldim teeman lii...

Väldikodáliih párnái jiečânâsvuođâpeivijuhleh Säätytalost Helsigist: Aanaar já Ucjuuvâ ovdâsteijei tobdoh määđhist

Pasepeeivi, juovlâmáánu 4. peeivi, párnááh viettii väldikodálijd párnái jiečânâsvuođâpeivijuuhlijd Helsigist Säätytalost. Staatârääđi laanan lijjii puávdejum Suomâ jyehi kieldâst kyehti loveihásii párnáá, kiäi šoddâmihe lii...

Kesimuštoh: maid porgâđ, ko šoŋŋâ lii tego Irlandist?

Návt čoovčâ já skaamâ ääigi lii hitruu muštâččiđ, mii puoh tábáhtui moonnâm keesi. Taan rááiđust mun muštâlâm, maggaar muu keesi lâi já magareh ääših...