Algâaalmugij suolluuh vyebdimnáál Chilest

Paijeel peeli Chile puoh suolluin láá priivaatlávt omâstum.

Aainâs-uv nelji suolluu láá vyebdimnáál Chiloé suáluikuávlust chilelii Patagoniast. Suolluuh láá ärbivuáválávt kuullâm páiháláid algâaalmugáid, já toi luándu lii vala-uv kuoskâmettum. Majemui iheluuvij ääigi luándu kávpálâžžân toohâm lii lamaš stuorrâ čuolmâ máddáápiäláá páálu peln. Taggaar prosesist algâaalmugij vuoigâdvuođah já sii koskâvuotâ luándun já enâmân iä jurgin valduu huámmášumán. Návt lii keevvâm meiddei Chiloé suáluikuávlust ässee mapuche-huillicheid.

Ovtâstumstaatâliih, brittiliih já chileliih nettisiijđoh (el. Sotheby’s) máinuh Chiloé suáluikuávlu suolluid tuođâlâžžân paradiisin, kost nahareh šaddeh tuottân. Máhđuliih uásteeh láá miljardööreh, kiäh halijdeh jieijâs suolluu, já mađhâšemsyergi irâttâsah, moh huksiiččii luksushotellijd. Meiddei luosâráhtulâšvuotâ lii kiddiistum suolluin, tastko toi čaasijn iälusteh uáli jo ennuv luosah.

Chiloé suáluikuávlust láá ohtsis paijeel 40 suollud. Tääl vyebdimnáál leijee suolluuh láá Guafo, Lacao, Imelev já San Pedro, mut eres-uv suolluid vuárdá siämmáš kolgâmuš: toh vuábdojeh enâmustáá fällei.

Nettiaavis El Desconcierto, mon ulmen lii piäluštiđ demokratia já suojâliđ luándu, lii tutkâm suollui vyebdim Chilest. Aavis mield Chile 43 471 suollust staatâ oomâst tuše 19 471 suollud. Tot lii suulân 45 %. Tile lii čuuvtij viärráb Los Lagos kuávlust, mii lii ohtâ 15 haaldâtlii kuávlust Chilest já moos kulá Chiloé suáluikuávlu. Tobbeen láá 1 769 suollud, mut tain staatâ oomâst tuše 69 suollud ađai ucceeb ko 4 %.

Käldee:

Cile, in vendita le isole dei popoli indigeni (www.osservatoriodiritti.it)

Kove: grebmot (Pixabay)

Kommenteh

Čääli komment

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Luuvâ meid

Uđđâsumos uđđâseh

Säämi parlament 50 ive vuáđđudmeh ávuduvvojii Sajosist

Säämi parlament 50 ive vuáđudem juhlui Säämi kulttuurkuávdáš Sajosist Anarist majebaargâ skammâmáánu 28. peeivi. Juuhlán lijjii puávdejum Säämi parlament já Sämitige jesâneh sierâ valjâpoojijn, sämisiärváduv...

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ Anarist 27.11.2023

Sämmilij tuotâvuotâ- já sovâdâttâmkomissio toolâi tieđettemtilálâšvuođâ páihálii median Wilderness Hotel Inarist vuossaargâ 27.11.2023 tme 18 rääjist. Anarâš aavis toimâtteijeekyevtis Fabrizio Brecciaroli já Márjá-Liisá Olthuis...

Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmrääji kiddejuvvoo kyevti ookon

Majemuš-uv áávus leijee Suomâ já Ruošâ koskâsâš eennâmräjisajattâh, Räji-Joovsep, kiddejuvvoo koskoho já tuorâstuv koskâsii iijâ tijme 00:00. Ton maŋa maggaargin persovnjotolâh ij lah máhđulâš...

Ann-Helén Laestadius nuorâiroomaan Ij lah ko vyelgiđ lii almostum anarâškielân

Anarâškielân lii almostum uđđâ nuorâiroomaan: Ann-Helén Laestadius roomaan Ij lah ko vyelgiđ. Taat kirje lii älkkeht luvâttettee kirje, mon lii jurgâlâm Neeta Jääskö. Kirje...

Räji-Joovsep: áinoo áávus leijee rääjirastaldittemsaje Suomâ já Ruošâ rääji alne

Puolâšmittár čáittá -19 cekkid ko vuálgám Avelist Räji-Joovsepân rähtiđ reportaas Suomâ nuorttârääji patâreijeekriisâst. Jiem lah kuássin iällám Ruošâ rääji alne, nuuvt et taat äšši...